Běh Koutem letos slavil jubileum

02.04.2015 20:04

Voják v domácím prostředí nezaváhal

Již počtyřicáté uspořádal TJ Sokol Kout na Šumavě tradiční Běh Koutem. Jubilejní ročník patřil k významným údálostem konaným v letošním roce v Koutě na Šumavě v rámci oslav 500. let obce. Závodu se za příjemného běžeckého počasí během sobotního dopoledne a krátce po poledni zúčastnilo celkem 213 závodníků.

Pořadatelé museli být spokojeni s účastí v dětských kategoriích, v těch mládežnických ( starší žáci, dorostenci) museli počítat s úbytkem, jelikož došlo k termínové kolizi s krajským přeborem v přespolním běhu v Střelských Hošticích, kde několik potencionálních závodníků startovalo. Novinkou byl v letošním roce vložený závod „Běž jak můžeš“ pro všechny kategorie, kde si široká veřejnost mohla ozkoušet kilometrový okruh, který hlavní kategorie mužů musí zdolat hned pětkrát.

Po vyhlášení výsledků se zhruba v poledne na startovní čáru postavily dorostenky a ženy. Dvoukilometrovou trať dorostenek zvládla nejrychleji Barbora Šambergerová z Olympu Praha v čase 7:43. Mezi ženami se pořadí na tříkilometrové trati měnilo v každém kole. Vedení si během závodu držela Vendula Fronková, která postupem času náskok navýšila a 3 kilometry zaběhla za 12:23. Druhé místo v prvním kole držela domažlická Mílařka Lucie Prokešová před svojí oddílovou kolegyní Janou Brantlovou a před mladičkou Barborou Berouškovou, která již zvítězila v kategorii strarších žákyň. Ve druhém kole se na stříbrnou pozici dostala Brantlová a na této pozici doběhla v čase 12:49 i do cíle. Prokešová tempo neudržela a v posledním okruhu se před ní dostala i Barbora Beroušková ( LK Tatran Chodov), byla jen o 7 s za domažlickou triatletkou. Ženy nad 35 let vyhrála stylem start cíl Stanislava Forsterová z SC Marathon Plzeň za 13:00.

V 12:20 byla odstartována hlavní kategorie mužů, které čekala pětikilometrová porce, okořeněná výběhem 35 schodů v každém okruhu. Navíc letos byla trať ztížená vzhledem k pracem na silnici, kdy se v obci dělala nová kanalizace. Po dlouhé zimní přípravě byli všichni v očekávání, kdo jak na tom bude, a čekal se velký boj o cenné body do seriálu. Po úvodním výstřelu vypálili nejrychleji favorité na zisk medailí: Voják, Frei, Kamic, Veselý a Váchal. Vytvořila se tak očekávaná skupinka, která byla mohutně povzbuzovaná fanoušky na obávaných schodech. Skupina spolupracovala a vydržela svižné tempo pospolu dva okruhy. V tom druhém ukázal připravenost na schody Kamic, který je doslova „vyletěl“. První trhák v závodě připravil ale domáci Jirka Voják v náběhu do třetího okruhu. „Cítil jsem se dobře už v prvních dvou kolech, kdy jsme běželi v silné skupině, ale věděl, jsem že Kout je těžký závod, tak jsem zaútočil až v náběhu do třetího kola. Poté jsem si již získaný náskok kontroloval a chtěl bych poděkovat také fanouškům, kteří mě v posledních dvou kolech v náročné pasáži nad schody hodně podpořili a o to víc domácí vítězství potěší,“ popsal vývoj závodu a bouřlivou atmosféru letošní vítěz. Na závod potřeboval čas 16:22. Druhou pozici pak dlouho držel Martin Frei (AK Kroměříž), ale nakonec v závěrečném okruhu měl více síl bělský Petr Kamic, ten doběhl v čase 16:41. Frei strávil na trati o 6 vteřin déle. V těsném závěsu za Freiem o další 4 vteřiny později finišoval Radek Veselý, který předčil Ondřeje Váchala (oba Mílaři Domažlice). Ve čtyřicátnících zvítězil lehce nachlazený Norbert Švarc, tomu stačilo na 5 kilometrů 18 minut a 36 vteřin. Na stupně vítězů ho doprovodil Vítězslav Fronk, ten byl na trati zhruba o půlminuty déle, a bronz bral za oběma zástupci Mílařů Domažlice Petr Höll z Chodova. Padesátníky bez větších problémů ovládl chodovský Pavel Beroušek před Karlem Voráčkem z Dolan. Při neúčasti Jiřího Královce měl snažší cestu k vítězství Karel Fait z AGP Domažlice, tento běžecký nestor vyhrál šedesátníky v čase 22:27. Jediným startujícím mezi muži nad 70 let byl nejstarší účastník závodu Bohumil Valtr, který postrádal kolegu Františka Marze. Ten se letos ujal role organizátora a pořadatele 40. ročníku oblíbeného závodu, a s účastí i chodem závodu mohl být spokojen. Zpestřením sobotního setkání běžců byla i autogramiáda veleúspěšného atleta Vlastimila Zwiefelhofera z Klatov.

Dalším závodem v seriálu Běžec Chodska bude 11. dubna Belská pětka.

 

Ondřej Váchal