Chodská 1500 oslavila padesáté narozeniny

19.08.2015 16:19

Chodská 1500 oslavila padesáté narozeniny

Domažlice - Chodské slavnosti vyvrcholily atletickým svátkem na domažlickém stadionu. Špičková atletika bavila několik stovek diváků
 

Jubilejní 50. ročník tradičního populárního mítinku Chodská 1500 bavil v neděli vpodvečer diváky na Městském stadionu Střelnice v Domažlicích. Přes veškerá očekávání a snahu se nepodařilo atletům překonat rekordy mítinku. Závod provázelo pošmourné počasí s občasným deštěm, i přesto byly k vidění zajímavé souboje a výkony.

Poté, co starosta Domažlic Miroslav Mach popřál pořadatelům z AC Domažlice zdárný průběh soutěží a uvítal všechny příchozí fanoušky královny sportů, mohl být v 16:30 odstartován první závod dne, kterým byl sprint na 60 metrů žákyň. Krátce před sedmnáctou hodinou již přišly na řadu očekávané sprinterské souboje žen, posléze mužů na trati 100 m. Ze svých rozběhů postoupily s přehledem mistryně České republiky na 100 m Martina Schmidová z USK Praha, skoro domácí Martina Štychová z TJ Sokol SG Plzeň Petřín ( klatovskou rodačku trénuje ředitel závodu Petr Konop) a dcera šéftrenéra české atletické reprezentace Barbora Dvořáková z Dukly Praha. V nejtěsnějším závodě mítinku se z vítězství nakonec radovala Štychová, která ve finále předvedla výkon 12,14 s a o jednu jedinou setinu překonala favorizovanou Schmidovou. Dvořáková finišovala za 12,27 s. Mezi muži to nebyla vyloženě česká jízda, a tak se na stupních vítězů sešli borci ze tří kontinentů. Vítězem se stal Adam Pawlovski z Polska, který si připsal cenný skalp dvou sprinterů tmavé pleti. Výkonem 10,39 s zaostal o 19 setin za rekordem mítinku. Stříbro si z Chodska až do Nigérie odveze Peter Emelize za výkon 10,46 s. Tři setiny za ním doběhl Terrell Cotton z USA, který se připravuje ve stejné tréninkové skupině jako jamajský blesk a nejrychlejší muž planety Usain Bolt. Dvojnásobný medailista z nedávného Mistrovství Evropy do 22 let Jan Jirka, hájící barvy ASK Slavia Praha, se musel spokojit se čtvrtým místem a časem 10,81s.

Diváky ze sedadel zvedl také souboj ve výškařském sektoru. Mistr ČR ve skoku vysokém Martin Heindl z JAC Brno totiž v relativně chladném počasí pro tuto technickou disciplínu výkonem 210 cm vyrovnal rekord mítinku i stadionu. Vysoko skákali i domácí borci z pořádajícího oddílu, Matěji Klukanovi 196 cm stačilo na druhou pozici. Raritou byl Miloš Antoš, jenž skočil 185 cm, ale hlavně celý závod skákal v chodském kroji. „Je pravda, že v kroji bych si za normálních okolností netroufl skákat, ale jelikož jsou Chodské slavnosti, tak se to přímo vybízelo. Samozřejmě to není úplně ideální sportovní souprava, ale pro tentokrát mi o výkon až tolik nešlo," pousmál se třetí nejlepší výškař Antoš.

Velice atraktivní podívanou sliboval hlavní závod na 1500 m, kde se za pomoci vodičů měli borci z Maďarska, případně Polska, pokusit o překonání pět let starého rekordu Keňana Corneliuse Ndiwy (3:42,8). Na distanci 1500 m se přihlásilo úctyhodných 36 závodníků, kteří byli rozděleni do tří běhů. V prvním běhu měl akvizicím ze zahraničí „zatopit" i český mistr na mílařské trati Petr Vitner a taktéž slovenský závodník Jozef Pelikán. Půlkaři z Domažlic Jan Čiviš s Martinem Pivoňkou rozběhli stanovené tempo na hranici rekordu, a takto elitním borcům pomáhali až do mety 900 metrů. Do závěrečného okruhu vbíhala pětice ve složení Benjamin Kovács, Sebastian Smolinski, Peter Szemeti, Petr Vitner a Jozef Pelikán. Vše vygradovalo až v cílové rovince před tribunou, kde povzbuzujícím divákům ukázal nejlepší finiš Maďar Kovács, který se zapíše do listiny vítězů Chodské 1500 časem 3:45,96. Rekord tedy i přes napínavý závěr nepadl. Druhý byl Smolinski z Polska v čase 3:46,29 před dalším Maďarem Szemetim (3:46,65). Český mistr Vitner se musel spokojit se čtvrtým místem v čase 3:46,92. Potěšit ho mohlo aspoň to, že v závěrečných metrech přefinišoval Pelikána. V druhém běhu zvítězil Viktor Šinágl z PSK Olymp Praha, který také spolupracoval ve zhruba šestičlenné skupince, ale v posledním kole měl nejvíce sil ze všech. Časomíra mu naměřila esteticky vyladěný čas 4:04,04. Nejlepším z domažlických atletů byl Ondřej Váchal startující za Mílaře Domažlice. Ten obsadil v tomto běhu šestou pozici a dosáhl času 4:12,83. O tři vteřiny za ním proťal cílovou pásku jeho oddílový kolega Radek Veselý. V běhu číslo tři si Tomáš Plojhar z pořádajícího AC v posledních stech metrech poradil se Šilhavým a Krýslem a zvítězil v čase 4:21,09. Žen a dorostenek, které startovaly před hlavním závodem mítinku, se představilo celkem třináct. Vítězkou se stala v solidním čase 4:33,60 polská mílařka Martyna Galant následována reprezentantkou Ukrajiny Alesii Viskotovou (4:35.16). Třetí pozici obsadila již česká závodnice Lucie Maršánová z TJ Nové Město na Moravě v čase 4:36,28. Mezi dorostenkami byla nejrychlejší členka Mílařů Domažlice Alexandra De Sousa, které časomíra naměřila 5:11,38.

Poslední běžeckou disciplínou byl běh na 300 metrů. U žen oplatila porážku ze stometrového sprintu Schmidová Štychové a zvítězila v čase 39,22 s. Štychová se přesto radovala, když stlačila čas na „třístovce" o pouhou setinu pod 40 vteřin. Třetí místo stejně jako na 100 m brala Barbora Dvořáková. Třistametrová trať se při tomto mítinku běhá jako cena Jana Mazance, bývalého vynikajícího domažlického sprintera. Vítězem se stal třetí ze stovky Terrell Cotton v čase 33,70. Od druhého Michala Desenského ho dělily pouze dvě setiny. Chuť si spravil Jan Jirka, jenž doběhl třetí v čase 34,63 s.

Kromě samotného závodního zápolení organizátoři zpestřili mítink i autogramiádou dvou českých atletických legend. Vůbec poprvé se tak v Domažlicích na závodě objevily Jarmila Kratochvílová (držitelka světového rekordu na 800 m: 1:53,28 z roku 1983, což je nejdéle trvající světový rekord v atletické historii) a Ludmila Formanová. A protože se konal jubilejní 50. ročník závodu, muselo se i trochu bilancovat. Na hezké výkony se přišel podívat i vítěz prvního ročníku Pavel Faschingbauer starší, který pronesl k divákům několik slov. Domažlice poctili návštěvou i dlouholetý držitel rekordu mítinku Pavel Pěnkava, či držitel nejdéle trvajícího rekordu ČR a samozřejmě i vítěz Chodské 1500 Jan Kubista. Domácí diváky pozdravil i současný předseda oddílu Zdeněk Forster, který je nejčastějším vítězem mítinku a na přelomu osmdesátých a devadesátých let celkem šestkrát vystoupal na nejvyšší stupínek.

Pořádající klub AC Domažlice tak mohl být spokojen nejen s dosaženými výkony zahraničních atletů, ale i s českými reprezentanty. Příjemnou atmosféru obohatily jistě i bývalé atletické ikony, které v současné době působí jako funkcionáři, trenéři, či jiní činovníci v atletickém světě. Na závěr lze jen popřát tomuto mítinku mnoho úspěchů do další padesátky.

Ondřej Váchal
Zdroj: https://domazlicky.denik.cz/ostatni_region/chodska-1500-oslavila-padesate-narozeniny-20150818.html

Zdroj: https://domazlicky.denik.cz/ostatni_region/chodska-1500-oslavila-padesate-narozeniny-20150818.html

Zdroj: https://domazlicky.denik.cz/ostatni_region/chodska-1500-oslavila-padesate-narozeniny-20150818.html