Článek o Chospílu

25.05.2015 22:03

Voják natáhnul svoji neporazitelnost při horské výzvě

 

Chodský koláč, poctivá domácí slepičí polévka, buřty a další originální ceny čekaly na všechny závodníky, kteří úspěšně dokončily náročný třetí ročník závodu Horem dolem Chospílem. Závod se konal za ideálního počasí, oproti loňskému roku organizátoři přidali další dětské kategorie, takže se celkový počet běžců vyšplhal na 67.

Děti závodily v okolí zázemí Chospílu. Ten byl znovu díky „Lesním mužům“ ideálním prostředím pro všechny běžce. Pro dospělé kategorie ředitelka závodu Kateřina Beroušková a spol. připravily okruh dlouhý 4900m, který byl zhruba o 300m delší než v loňském roce. Ty čekal muže nad 60 let a ženy nad 35 let jednou, zbylé kategorie dokonce dvakrát. Zajímavostí tohoto závodu je, že se startuje intervalově po 30s po vzoru lyžařských závodů.

Ženskou kategorii ovládla domácí postřekovská Kateřina Beroušková, která zvládla dva okruhy za 49:04, na druhou v cíli Vendulu Fronkovou čekala dvě minuty. Třetí byla Libuše Tichá z Brnířova. Jeden okruh pak běžela mladší sestra ředitelky závodu Barbora Beroušková. Mezi ženami nad 35 let byla nejrychlejší Stanislava Forsterová před Aníčkou Fronkovou.

Šedesátníky vyhrál host z dalekého Jablonce nad Nisou Jan Menšík v čase 23:06, o minutu a osmnáct sekund později už doběhl trenér domažlických Mílařů Jiří Královec, kterého na stupně vítězů doprovodil oddílový kolega Jiří Konop. Oba borci postrádali svého rivala Karla Faita. Mezi padesátníky znalost náročné trati prokázal domácí Petr Kuželka, který porazil s časem 44:47 taktéž postřekovského Pavla Berouška, mj. organizátora celého seriálu závodů na Chodsku. O další tři minuty za Berouškem na trati strávil Vladislav Razým z Sport Clubu Plzeň. Kategorie mužů nad 40 let byla již tradičně záležitostí zástupců Mílařů Domažlice – vítězem se stal Norbert Švarc v čase 41:43, druhý byl Vítězslav Fronk a třetí místo náleželo Pavlu Strnadovi z Domažlic. V elitní kategorii postrádal domažlický Mílař Jiří Voják tradiční rivaly, ať už se jedná o zraněného Petr Kamice, Martina Freie přípravujícího se na ultramaratony či Radka Veselého s Ondřejem Váchalem, kteří dali přednost závodům na dráze. Cestu za šestým vítězstvím v šestém závodě letošního ročníku mu tak měl nejvíce znepříjemnit lyžař Vladislav Razým. Nestalo se tak. Jiří Voják si s postřekovskými kopci poradil nejlépe a trať dlouhou 9800 zvládnul za 37:39, druhý v cíli Razým, který společně s Berouškovou a dalšími kolegy zahájil „suchou“ přípravu na nadcházející sezónu, potřeboval na zdolání Chospílu 40:17. Třetí místo možná trošku překvapivě bral osmnáctiletý mladík Pavel Burt, který trénuje společně s plzeňskými lyžaři a tak si přípravu zpestřil touto horskou výzvou.

Trať byla perfektní, nebyla rozmáčená, trošku mě překvapilo, že se protáhlo stoupání do nejprudšího kopce, což pro nás všechny bylo dosti výživné. Intervalový start pro mě byl výhodou, jelikož jsem startoval jako poslední a tak jsem měl dokonalý přehled o tom, jak na tom průběžně jsem. A když jsem během závodu soupeře postupně předbíhal mohl jsem běžět v pohodě. Velký dík samozřejmě patří celé rodině Beroušků, která tak pěkný závod připravila,“ shrnul své dojmy z trati a vysekl poklonu organizátorům vítězný Jiří Voják.

Jsem moc ráda, že ohlasy ze závodu jsou pozitivní, chtěla bych také poděkovat sponzorům ( Obec Postřekov, OaS Český les, Včelařství Thomayer, Prodej pstruhů Krutina, Český Kanafas a další), díky kterým se podařilo zajistit suprové regionální ceny, za což jim moc děkuji. Sama za sebe jsem ráda, že se závod povedl a do příštího roku se budeme snažit zase něco vylepšit, aby se k nám závodníci rádi vraceli,“ dodala ředitelka Katka Beroušková.

Po šestém závodě vládne hlavní kategorii Jiří Voják, který drží neporazitelnost, ale v průběžném pořadí za ním to bude jistě napínavé a ostatní kategorie nabízejí zhruba v polovině seriálu taktéž strhující podívanou. Další honba o body se uskuteční 30. května na Grand Prix Chodsko.


 

Ondřej Váchal