Článek o Podčerchovském krosu

16.09.2016 14:35

Ahoj všem, dnes vyšel v Domažlickém deníku článek o Podčerchovském krosu. Zde také lze možno přečíst tento report. Jinak zítra běh z Klenčí do Waldu a v neděli Memoriál Matěje Mauera v Caparticích. Těším se na Vás ;)

 

Letošní Podčerchovský kros s rekordní účastí

Chodov – V neděli 4. září se na Babí hoře u Chodova uskutečnil 17. ročník Podčerchovského krosu. Ten uspořádal lyžařský klub LK Tatran Chodov ve spolupráci se sponzory a běžeckého klání se zúčastnilo 136 závodníků.

Během celého dopoledne panovalo příjemné polojasné počasí s teplotami přesahující dvacetistupňovou hranici. Mimořádný zájem o start byl v dětských kategoriích, slabší účast provázela tradičně mládežnické kategorie, mezi dospělými běželo nejvíce borců v kategorii mužů nad 40 let. Ve startovní listině figurovaly známé tváře z Chodska, ale dorazili i běžci z jiných regionů, jako například ze Stříbra, Plzně nebo lyžaři reprezentující Sport club Plzeň a Vimperk.

Po mnohdy dramatických soubojích mezi dětmi se na dvoukilometrový okruh, který absolvovaly závodnice dvakrát, vydaly ženy. Nejrychleji okruh plný ostrých zatáček, těžkých výběhů a nebezpečných seběhů zvládla Barbora Beroušková z pořádajícího LK. Časem 19:40 si poradila i s vítězkou žen nad 35 let, kterou se stala Stanislava Forsterová z SC Marathon Plzeň. Ta strávila na trati dvacet minut a dvě vteřiny. Druhá v kategorii za Berouškovou byla Petra Papoušková běžící za Černou řeku. Bronz brala Libuše Tichá z Brnířova. V ženách nad 35 let doprovodily Forsterovou na stupně vítězů druhá Veronika Poláková z Postřekova a na bronzový stupínek vystoupala Marcela Bečvářová z Chebu.

Lehce před půl dvanáctou se po Babí hoře začli prohánět již muži, kterých se na startu sešlo jednačtyřicet. Po startovním povelu z úst ředitelky závodu Hany Váchalové se do závodu nejodvážněji pustil Radek Veselý, za kterým se vytvořila silná skupinka ve složení Martin Voják, Martin Frei, Ondřej Váchal, Petr Kamic, Tomáš Kalivoda a Pavel Kouřík. Téměř celé první kolo strávil na čele Veselý, kterého ale začli v závěrečném stoupání předbíhat soupeři. Při průběhu do druhého okruhu se začal všem vzdalovat Frei, který postupem času navyšoval svůj náskok a doběhl si pro vítězství v čase 29:26. „S časem nejsem vůbec spokojený, za vítězství jsem rád. Závod jsem pojal jako dobrý trénink před Mistrovstvím světa štafet v Dolomitenmannu, kde běžím již tuto sobotu. Proto jsem ve třetím kole již dával pozor abych se nezranil o nebezpečné kořeny,“ prohlásil v cíli reprezentant AK Kroměříž. Druhé místo dlouho držel Kamic, ale v závěrečném okruhu se přes něj prohnal osmnáctiletý lyžař z Vimperku Kalivoda, který na 7,5 kilometru dlouhé trati ztratil na vítěze minutu. Průběžného lídra seriálu Kamice v posledních kilometrech stahoval Váchal, ale bronz nakonec uhájil bělský borec v čase 30:45. Na Váchala z domažlických Mílařů, který si odskočil v závěru dráhové sezóny na krososvý závod, čekal v cíli dvanáct vteřin. Elitní pětici pak uzavřel trošku překvapivě hasič z Dílů Pavel Kouřík, který překonal oba domažlické Mílaře Vojáka a Veselého. Tato kategorie jako jediná běžela tři okruhy, ostatní muži měli za úkol oběhnout dvou a půl kilometrový okruh dvakrát. Nejobsazenější kategorie mužů nad 40 let byla v režii Vítězslava Fronka. Domažlický Mílař vyhrál v čase 21:22, za ním se na stupních vítězů seřadili Pavel Majer z Domažlic a reprezentant SV Stříbra Jiří Trávníček. Mezi padesátníky vládli lyžaři. Nejrychlejší byl v čase 22:54 Pavel Beroušek, o osmnáct vteřin pomalejší byl Martin Váchal ( oba LK Tatran Chodov) a bronz vybojoval Roman Klimeš hájící barvy Plzeňských lyžařů. Mezi šedesátníky se z vítězství radoval Jiří Královec ( Mílaři Domažlice) v čase 25:39. Druhého Karla Faita z AGP Domažlice předčil o 15s. Třetí doběhl Zdeněk Novák ( Lomikar Domažlice). V sedmdesátnících vyhrál Václav Šůcha ze Stříbra před Františkem Märzem z Kouta na Šumavě.

Letošní ročník provázela příjemná atmosféra, krásné počasí a hezké výkony všech startujících, což svými slovy potvrdila ředitelka Hana Váchalová. „Jsem moc ráda, že se závod vydařil, účastnický rekord nás moc těší a věříme, že si k nám běžci najdou cestu i v příštích letech. Moc děkuji i všem sponzorům, kteří dodali hodnotné ceny a v neposlední řadě musím ocenit práci organizačního týmu v čele s Petrem Höllem, který se mimo jiné postaral o výborně připravenou trať.

 

 

Ondřej Váchal