Memoriál Matěje Mauera vyhráli hosté

28.09.2016 21:34

Čauahoj všem, v úterý byl článek v tištěném vydání DD, zde si ho můžete přečíst. Takto se závodilo v Caparticích, již v sobotu Babylon. Ondra

 

V Caparticích se radovali host z Brna a plzeňská vrchařka

Capartice – V neděli 18. září se uskutečnil již 39. ročník Memoriálu Matěje Mauera v přespolním běhu. Závodu, který uspořádal lyžařský oddíl Sněhaři Domažlice, se zúčastnilo 92 běžců. Během závodu panovalo vcelku příjemné běžecké počasí, když byla zatažená obloha a 16°C.

Po zajímavých soubojích v dětských kategoriích, kde byly zastoupeny ať už oddíly z regionu, tak i ze vzdálenějších oblastí, se na trať vydaly kategorie dospělých. Mezi ženami na trati 6 kilometrů předvedla skvělý výkon Pavla Zahálková (AK Škoda Plzeň), která je reprezentantkou v běhu do vrchu. Ta se prosadila i v celkovém pořadí, kde za muži obsadila páté místo. Zahálková zvítězila v čase 22:33. Druhé místo brala Jana Brantlová z Mílařů Domažlice. Třetí místo pak získala Barbora Beroušková ze Sport Clubu Plzeň. V kategorii žen nad 35 let byla nejrychlejší její oddílová kolegyně Eva Potůčková v čase 26:37.

V mužských kategoriích se na počtu startujících výrazně podepsal sobotní závod do Waldmūnchenu, díky němuž absentovalo několik elitních borců v hlavním závodě na 9 kilometrů. Ten nakonec ovládl Martin Šmíd ze Střelky Brno, který si již od úvodních metrů vytvářel náskok, který postupně navyšoval. Šmíd zvítězil v čase 31:40. Minutu na něj ztratil druhý Ondřej Teska, který měl v nohou sobotních 15km do Waldmūnchenu, kde zvítězil. O dalších pětačtyřicet vteřin pomaleji běžel lyžař Pavel Burt z Plzně. Čtyřicátníky vyhrál Martin Šimurda z Kašperských Hor, který běžel pouze dva okruhy a ty zvládl za 21:21. Druhé místo v této věkové sortě uzmul domažlický Mílař Vítězslav Fronk a třetí místo patřilo Pavlovi Majerovi z Domažlic. Padesátníky ovládl Pavel Beroušek ze Sokola Postřekova, který na trati strávil necelých pětadvacetminut. Druhý doběhl téměř domácí Oldřich Kovařík. Třetí pak Václav Dufek z Velosportu Domažlice. Nejnapínavější souboj přichystali divákům v cílové rovince zástupci kategorie nad 60 let. Lepší závěr měl nakonec Jiří Královec z Mílařů Domažlice, když v čase 28:14 překonal o tři sekundy Vlastimila Kubala ze Stoda. Třetí místo pak vybojoval Jiří Konop z Chodova. Obdivuhodný výkon předvedl František März z Kouta na Šumavě, který po sobotním náročném 15 kilometrovém závodě zvládl i nedělní porci šesti kilometrů.

„Za pořadatele jsem s průběhem závodů spokojen, za posledních deset let jsme měli největší účast závodníků, bohužel chyběla větší konkurence v hlavní kategorii mužů. Podobně jako na lyžařských závodech se snažíme o rychlý průběh závodů, spojení několika kategorií dohromady a vyhlášení nejlepších závodníků zpestřujeme stále oblíbenou tombolou, kde závodníci vyhrávají hodnotné ceny. Těší nás, že i při nejasném vývoji počasí si přišlo zazávodit hodně dětí i žen,“ dodal závěrem Janovec.

 

Ondřej Váchal