Memoriál Matěje Mauera

22.09.2015 11:58

V okolí Capartic dominovali Voják s Berouškovou

Capartice - V příjemném běžeckém počasí se uskutečnil v neděli 20. září 38. ročník Memoriálu Matěje Mauera v Caparticích. Závodu, který uspořádal lyžařský oddíl Sněhaři Domažlice, se zúčastnilo 84 běžců. Ředitele závodu Martina Janovce mohl těšit fakt, že se na oblíbeném přespolním běhu neobjevili jen místní borci, ale i lyžaři z Plzně a Vimperka.

Tento závod díky spojení některých dětských a mládežnických kategorií organizátoři pořádají bez zbytečných časových prostojů a tak start hlavní kategorie mužů a žen proběhl již v 10:30. Na okruh dlouhý zhruba 2800m se vydalo celkem třiatřicet mužů, jeden dorostenec a devět žen. Po úvodním výstřelu se kupředu prodral nejrychleji Radek Veselý z Mílařů Domažlice, s nevýrazným odstupem běžela skupina pronásledovatelů v čele s Jiřím Vojákem. V prvním stoupání Veselého doběhli Voják s Vychopněm. Dále nástrahy náročné trasy zdolávali bratři Šimurdové, kteří startovali v kategorii nad 40 let. S nimi se snažil během prvního okruhu držet krok Ondřej Váchal, který v pátek na mítinku Hvězdné Házení na Chodsku zakončil svoji vcelku úspěšnou sezonu na dráze a chystá se na posezónní pauzu. Za ním běžel třetí v kategorii čtyřicátníků Norbert Švarc následován plzeňskými lyžaři Burtem a Razýmem. Mezi ženami si hlídala první místo hlavní favoritka Kateřina Beroušková.

První zlomový okamžik na čele se udál v nejprudším stoupání okruhu, kde Jiří Voják poutekl Vychopňovi s Veselým a podobně jako v ostatních závodech běžeckého seriálu Běžec Chodska si náskok s přehledem pohlídal. Vítězem se tak v Caparticích stal Jiří Voják z domažlických Mílařů v čase 30:08. „ Závod rozběhl klasicky Radek Veselý, nad „Kovaříkovo“ chatou jsem klukům utekl a v každé zatáčce jsem viděl, že náskok roste, tak jsem již v třetím kole trošku zvolnil. Závod jsem bral tréninkově, protože jsem ještě lehce cítil únavu ze závodu Dolomitenmann, kde jsem startoval před týdnem. Nyní mě ještě čekají Běchovice, kde mi půjde o kvalifikaci na Mistrovství Evropy policistů, které se koná příští rok, tak tam chci určitě uspět,“ popsal vývoj závodu a plán na závěr sezony vítězný Voják. Na stupně vítězů ho doprovodil šestnáctiletý nadějný atlet Vojtěch Vychopeň z AC Domažlice, který tři okruhy zvládl za 31:47. Velice dobrou taktiku zvolil Vladislav Razým, který začínal závod až někde na desáté pozici a tempo vystupňoval tak, že v posledním okruhu předčil i do té doby třetího Veselého, který závod „překopl“. Lyžař reprezentující SC Plzeň v čase 32:05 bral třetí místo. Veselý, který se připravuje na MČR v silničním běhu v Praze Běchovicích, doběhl čtvrtý. Po něm cílovou pásku proťal Ondřej Váchal.

Kategorii čtyřicátníků ovládli již zmínění bratři Šimurdové.Dva okruhy zvládl rychleji Martin v čase 20:58, když na svého bratra Richarda čekal v cíli šestadvacet vteřin. Třetí již doběhl Norbert Švarc v čase 22:03. Od počátku lyžařům nestíhal a tak si hlídal třetí místo před oddílovým kolegou Vítězslavem Fronkem, což si nakonec pojistil s osmnáctivteřinovým náskokem. Krátce po Fronkovi mohli fanoušci již vítat nejrychlejší ženu, kterou byla Kateřina Beroušková z SC Plzeň za 22:33. Druhá byla Vendula Fronková z AC Domažlice a bronz brala členka Mílařů Jana Brantlová. Tu předčila v těsném souboji o osm vteřin nejrychlejší žena nad 35 let, kterou byla Stanislava Forsterová. Její výsledný čas byl 26:07. Padesátníky ovládl již tradičně Pavel Beroušek z Chodova v čase 24:03. Kvalitní závod běžel i Karel Voráček z Dolan a třetí Milan Škarda z AC Falcon Rokycany. Škardu překonal i nejlepší šedesátník Milan Lukačišin z Klatov v čase 25:02. Druhý doběhl Karel Fait z AGP Domažlice, bronz bral Vlastimil Kubal z Stoda, který doběhl ve stejném čase jako Jiří Konop, reprezentující domažlické Mílaře. Tři okruhy, které absolvovali pouze muži do 40 let si zkusili i horolezci a bývalí specialisté na dráze Lukáš Královec a Michal Hoferle. Sněhaři Domažlice mohou být spokojeni s účastí 84 běžců a s kvalitním obsazením hlavních kategorií, kde se promísili specialisté běžci s lyžaři a dalšími vyznavači jiných sportů. „ Podle ohlasů samotných závodníků musím potvrdit, že se nám podařilo výrazně zlepšit značení nebezpečných kořenů a kamenů. Těší mě také, že se sešla v hlavní kategorii slušná konkurence a byly k vidění hezké souboje všech vytrvalců,“uvedl ředitel závodu Martin Janovec. Po vyhlášení výsledků proběhla i tombola o věcné ceny, která potěšila několik závodníků. Dalším podnikem v seriálu Běžec Chodska bude v sobotu 3. října Běh Babylonskými lesy.

Ondřej Váchal