Nečekaný skalp, Veselý doběhl druhý

02.08.2015 22:34

Na desátou hodinu dopolední naplánovali pořadatelé start jubilejního desátého ročníku Běhu přátelství z Klenčí pod Čerchovem do Waldmünchenu. Druhý nejdelší závod v seriálu Běžec Chodska po Panevropském půlmaratonu měří 15545m a vede celý po asfaltovém povrchu. Jelikož se jedná o partnerský závod městyse Klenčí pod Čerchovem a města Waldmünchen, představilo se před místním úřadem v Klenčí, kde se startovalo, hned jedenáct závodníků od našich západních sousedů. Výsledková listina nakonec čítala čtyřicet borců, kteří zdárně zdolali náročný přeběh hranic.

 Po úvodním výstřelu hlavního rozhodčího Františka Nováka se kupředu vydal Radek Veselý, který si během stoupání Klenčím vypracoval mírný náskok před dvojicí Jiří Voják a Martin Frei. Spolufavorité závodu ho ale zhruba po prvním kilometru „docvakli“ a ke kapličce u Vojtěcha běžela kompaktní trojice. Poté začal Veselý ztrácet a na Výhledech začal Voják utíkat i Freiovi. Na nejvyšším bodě ve výšce 738m v Caparticích měli všichni tři jmenovaní mezi sebou zhruba stometrové odstupy. „ V seběhu z Capartic jsem protáhnul krok, začal Martina sbíhat a na Černé řece jsem se před něj dostal na druhou pozici,“ popsal změnu pořadí reprezentant domažlických Mílařů Veselý. Letos suverénní Jiří Voják se soupeřům stále oddaloval a nakonec se před radnicí ve Waldmünchenu objevil jako první v čase 53:47. V cíli pak přvítal možná trošku překvapivě Veselého, který si ale zaslouženě doběhl pro druhé místo v čase 56:01. O další minutu a půl dorazil Martin Frei z AK Kroměříž, který se Veselému sice za hraničním přechodem Lísková začal přibližovat, ale chodovský rodák si závěrečné kilometry v Německu pohlídal. Pouhých sedm sekund od překonání hodinové hranice, kterou zdolali pouze tři nejrychlejší závodnici, byl Norbert Švarc. Borec oddílu Mílaři Domažlice si konstatním tempem dokráčel pro vítězství v kategorii nad 40 let a svému parťákovi Víťovi Fronkovi nadělil tři minuty. O minutu později doběhl do cíle jeho syn, běžící za Karate Domažlice, který se připravuje na Panevropský půlmaraton. Poté již čtyřicátnici mohli vítat Jiřího Konopa z Mílařů Domažlice, který obsadil ve své kategorii 3. místo.  „ S Pavlem Berouškem jsme na Výhledech doběhli mladšího Fronka, s kterým jsme spolupracovali až na Lískovou. Tam odpadnul Pavel a poté se mi vzdálil „mlaďoch“, kterého už jsem nedokázal doběhnout. V závěrečných metrech mě dobíhal Majer, tak jsem musel ještě zaspurtovat,“ popsal průběh závodu Jiří Konop mladší.

 Z padesátníků se z vítězství radoval Pavel Beroušek, jenž patnáctikilometrový závod zvládnul za 1:05:38. Borce z LK Tatran Chodov na stupně vítězů doprovodil Jaroslav Vlasák z Stříbra a Silvestr Kotek z Nýřan. Jiří Královec startoval na Pecáckém železném muži a tak měl cestu k vítězství snažší Karel Fait z AGP Domažlice. Ten potřeboval na přeběh 1:13:53. Druhý byl Vlastimil Kubal ze Stoda a bronz bral německý závodník Udo Girg. Z žen byla nejrychlejší Vendula Fronková z AC Domažlice za čas 1:14:20, která o vteřinu přefinišovala stříbrného padesátníka Vlasáka. Účast něžného pohlaví v tomto závodě nebyla valná, startovalo pouze sedm běžkyň, z toho tři závodnice z naší oblasti. Běžecké zápolení neminulo ani stálice závodů pořádaných v našem regionu Františka Märze z Kouta na Šumavě a Vladimíra Sýkoru ze Stříbra.

Výsledky závodu Klenčí - Waldmünchen zde

 Dalším honem o cenné body do běžeckého seriálu bude v sobotu 22. srpna Panevropský půlmaraton.


    Foto: Karl Reitmeier

                                                                                                                            autor:  Ondřej Váchal