Premiérový start na maratonu

24.09.2016 12:54

Přeji Vám hezkou podzimní sobotu. Zde si můžete přečíst článek o premiéře Filipa Cenefelse na maratonu, článek vyšel v pondělí v Domažlickém deníku. Ondra

 

 

Filip Cenefels prožil úspěšnou premiéru na maratonu

Plasy – Velkého výkonu dosáhl během prvního zářijového víkendu atlet Filip Cenefels z Dolní Kamenice. Borec hájící barvy Mílařů Domažlice a Decathlonu Plzeň se postavil na start Baroko maratonu, který se konal v Plasích u Plzně. Byl to jeho premiérový start na 42,195km dlouhém závodě.

Veškeré zázemí pro závodníky bylo přichystáno v areálu Velká Louka Plasy, odkud se startoval závod na 10,21 a 42 kilometrů. Tratě Baroko maratonu tvořily zhruba z osmdesáti procent lesní a polní cesty a zbytek silnice III. Třídy.

Filip se na maratonský závod nijak zvlášt nepřipravoval a během sezony absolvoval jen několik regionálních krosových závodů. Představil se i jako hostující závodník v dresu Atletiky Klatovy, kterou reprezentoval v prvoligové soutěži převážně na trati 400 metrů překážek.

V sobotu 3. září ho ale čekala daleko náročnější porce. Filip vyběhl odvážně a po zhruba patnácti kilometrech přišla první krize. „Motala se mi hlava, bylo mi zle od žaludku, ale ohromně mi pomohla občerstvovací stanice na šestnáctém kilometru,“ popsal první trable během maratonu dvaadvacetiletý běžec. Po překonání půlmaratonu (21,1km) to vypadalo, že se Filip přiblíží vytouženému času 3 hodin a 30 minut. Bohužel krátce za touto metou Filipa začly brát křeče ve stehnech, která si musel protáhnout. Náš zástupce nadále „polykal“ další porci kilometrů, když ho postihla třetí „krizovka“ někde u třicátého kilometru. Souboj s unaveným tělem byl pro Filipa nakonec vítězný a v čase 4:00:59 proťal cílovou pásku. Tento čas stačil na celkové 45. místo ze 164 startujících maratonců. Ve své kategorii se Cenefels umístil na 17. místě. „Jsem moc rád, že jsem si dokázal, že dokážu uběhnout maratonskou vzdálenost. Přitom jsem letos neběhal vůbec objemové tréninky a závod to byl hlavně o vůli a překonání sebe sama,“ sdělil v cíli spokojený ale naprosto vyčerpaný Filip Cenefels.

 

 

Ondřej Váchal