Přeshraniční běh ve znamení deště

26.09.2016 19:38

Ahoj všem, v sobotu v Domažlickém deníku vyšel můj zkrácený článek o závodě z Klenčí do Waldu, který se konal 17.9. Zde si můžete přečíst celou verzi :) Ondra

 

Klenčí pod Čerchovem – Vydatný déšť potrápil závodníky během sobotního přeběhu z Klenčí pod Čerchovem do Waldmünchenu. Vítězem patnáctikilometrového běhu se v mužské kategorii stal Ondřej Teska, mezi ženami byla nejrychlejší Jana Brantlová.

Druhý nejdelší závod ze seriálu Hrbáček Běžec Chodska se vyvíjel tím způsobem, že ze třiačtyřiceti běžců se již nad Klenčím vytvořila vedoucí skupina Teska, Kamic a Švarc. Veselý začal začátek závodu v lehčím tempu, kdy běžel bok po boku s vítězkou ženské kategorie Brantlovou.

V blízkosti Černé řeky ztratil téměř 15 sekund Ondřej Teska z Lesů ČR Domažlice, kterého zdržela špatně zavázaná tkanička na botě. Ale na hraničním přechodu Lísková byl již znovu na čele, pronásledovatel Kamic měl zdravotní potíže a tak s Teskou nemohl bojovat o vítězství. Pořadí se na posledních kilometrech, které závodníci již absolvovali v sousedním Německu, nezměnilo. Pro vítězství si tak v čase 1:01:33 doběhl Ondřej Teska. O sedmadvacet vteřin později doběhl do cíle vítěz čtyřicátníků, kterým nebyl nikdo jiný než Norbert Švarc z Mílařů Domažlice. Třetího v cíli před radnicí ve Waldmünchenu vítali fanoušci Petra Kamice z Bělé nad Radbuzou, který potřeboval na náročnou trať hodinu a pět minut. Kamic získal druhé místo v kategorii mužů do 40 let a o minutu později se do cíle dostal Radek Veselý, který již zhruba před měsícem ukončil letošní sezónu. Protože Teska porazil Kamice, zamotal před poslední částí letošního ročníku běžeckého seriálu napínavý souboj o celkové vítězství.

Pod hranici 70 minut se vešlo celkem devět borců. Jedním z nich byl i Pavel Beroušek. Ten v barvách Sokola Postřekova strávil na trati hodinu, osm minut a dvaačtyřicet vteřin. To mu stačilo na vítězství v kategorii mužů nad 50 let. Mezi šedesátníky byl nejrychlejší Karel Fait z AGP Domažlice. Ten ve vytrvalém dešti bojoval na trati bez pár sekund hodinu a dvacet minut. O několik minut rychleji běžela Jana Brantlová, která v dresu domažlických Mílařů vyhrála v absolutním pořadí mezi ženami i svou kategorii do 35 let. Doběhla v čase 1:12:59. O 49 vteřin pomalejší byla Stanislava Forsterová z SC Marathon Plzeň. Účast na závodě ovlivnil silný a vytrvalý déšt, který se nad západem Čech snášel již od brzkých dopoledních hodin a také termín nedělního Memoriálu Matěje Mauera v Caparticích. Protože zvládnout tento náročný běžecký dvojboj během víkendu není zrovna jednoduchou záležitostí. Přesto všichni závodníci, kteří se v nepříznivém počasí dostali do cíle, zaslouží obdiv.

 

Ondřej Váchal