Prosluněný Babylon

08.10.2016 09:11

Čauahoj všichni. Zde si můžete přečíst článek o Babylonském závodě, který se konal minulou sobotu a včera vyšel v tištěném DD. Ondra

 

Na Babyloně se radovali triatlonisté

Babylon – V sobotu 1. října se za příznivého počasí uskutečnil již 51. ročník Běhu lesy Babylonskými. Závod byl zařazen do běžeckého seriálu regionálních podniků Hrbáček Běžec Chodska a taktéž byl součástí Běžeckého poháru mládeže. V hlavních kategoriích ovládli závod triatlonisté, mezi muži to byl Tomáš Plojhar, v ženách se radovala Jana Brantlová.

Závody provázelo přívětivě běžecké počasí s teplotami okolo 20°C, což se podepsalo na hojné účasti v dětských kategoriích. Proto nebylo výjimkou, že se na startu v těsné blízkosti Autocampu Babylon, kde měli závodníci potřebné zázemí, několikrát sešlo až 15 a více borců.

Po všech mládežnických kategoriích se krátce před polednem do závodu pustili dorostenci a ženy. Tato sorta závodníků absolvovala trať dlouhou 3200 metrů. Nejlépe si s ní poradil Martin Šilhavý, který v čase 11:13 ovládl běh dorostenců. Mezi ženami předvedla skvělý výkon Petra Šmákalová ze Sokola SG Plzeň, která se radovala v čase 12:07 z vítězství mezi ženami nad 35 let, ale předčila i ostatní mladší závodnice. Mezi těmi v kategorii do 35 let byla nejrychlejší triatlonistka Jana Brantlová z Mílařů Domažlice v čase 12:54. O pětatřicet vteřin zpět byla Vendula Peteříková z ASK Slavia Praha a s výraznějším odstupem doběhla třetí Diana Paroubková reprezentující oddíl AC PETE.

Po doběhu všech patnácti žen již přišel na řadu hlavní závod mužů, kde se představilo celkem 34 borců ve čtyřech kategoriích. Na běžce čekalo zhruba 5600 metrů rozložených do třech stejně dlouhých okruhů. Hned po pár stovkách metrů se na čele utvořila silná skupina favoritů, kteří si to hodlali rozdat o nejvyšší příčky. Po nějakých 500 metrech se vykrystalizovala skupina ve složení Tomáš Plojhar, Petr Kamic, Ondřej Teska, Vlastimil Zwiefelhofer, Ondřej Váchal a první kilometr držel tempo i Jindřich Psůtka. Plojhar, který minulý týden ukončil triatlonovou sezonu, se začal soupeřům vzdalovat a v průběhu druhého kola bylo jasné, že si doběhne pro vítězství. To souboj o druhé a třetí místo sliboval zajímavou podívanou. Trojice Kamic, Teska a Zwiefelhofer si nedala nic zadarmo a definitivně se rozhodlo až v posledním okruhu, kdy nakonec Kamic odolal náporu Zwiefelhofera a vybojoval druhé místo, čímž si nejspíš zajistil s předstihem vítězství v celém seriálu. Čas vítězného Plojhara byl 20:16, bělský Kamic byl pomalejší o 11s a šestnáct vteřin ztratil třetí Zwiefelhofer z Klatov. S odstupem doběhl čtvrtý Teska a elitní pětici v kategorii do 40 let uzavřel domažlický Mílař Ondřej Váchal, který bral závod pouze jako zpestření období volna po sezoně. Před Ondřeje se dostal i vítěz padesátníků Ivan David ze Stříbra, který zaběhl čas 21:49 a Norbert Švarc (22:19) jako nejrychlejší z kategorie mužů nad 40 let. Druhé místo za Norbertem bral Vítězslav Fronk, který na oddílového kolegu z Mílařů Domažlice ztratil necelých 30 vteřin. Třetí doběhl Pavel Majer z Domažlic. To Davida doprovodili na stupně vítězů lyžaři z Chodova. Druhé místo vybojoval Pavel Beroušek a třetí příčku obsadil Martin Váchal. Mezi šedesátníky napínavý souboj nakonec zvládl lépe trenér domažlických Mílařů Jiří Královec, který časem 26:25 porazil o 9 vteřin Karla Faita z AGP Domažlice, který měl za sebou středeční start na hodinovce na dráze. Samozřejmě jako na všech ostatních závodech seriálu Hrbáček Běžec Chodska nechyběl zástupce sedmdesátníků František Mãrz z Kouta na Šumavě.

„ Jsme spokojeni s účastí 191 závodníků a těší nás, že nám přálo i počasí. Byly k vidění zajímavé souboje v hlavních kategoriích, které byly slušně obsazeny. Vělkým plusem bylo zázemí Autocampu, které jsme mohli využít,“ hodnotil spokojený ředitel závodů Petr Konop. Seriál závodů na Chodsku uzavře listopadový vyběh na Koráb a Capartická osma.

 

Ondřej Váchal