Sezóna na dráze ukončena

08.10.2016 09:09

Dráhovou sezonu zakončili v Bělé nad Radbuzou

Bělá nad Radbuzou – Ve čtvrtek 15. září se uskutečnil již 11. ročník oblíbeného podvečerního mítinku Bělská míle.Rekord mítinku padl v ženské desetiminutovce a 100m. Zakončit dráhovou sezónu v našem regionu přijeli závodníci ze Stříbra, Domažlic, Chebu nebo plzeňské Škodovky. V hojném počtu se především v žákovských kategoriích představili i domácí atleti.

Po rozbězích se ve sprinterských kláních konala finále o čtyřech startujících, protože v Bělé nad Radbuzou je 315 metrů dlouhý ovál a čtyři dráhy. V žácích byl na 60 metrů nejrychlejší Pavel Froňek z AC Domažlice za 9,17s. Ještě kvalitnější výkon předvedla vítězka mezi žákyněmi Veronika Třísková v čase 8,34s. Na 100 metrů dorostenců se z vítězství radoval Matyáš Fikrle z plzeňského Petřína v čase 11,76s. Dorostenky ovládla Simona Haasová, reprezentující AC Domažlice. Stometrovou trať zvládla v čase 13,47s. Na stometrové trati mezi muži kraloval Daniel Maruštík z AK Škoda Plzeň, který na závěr úspěšné sezony zaznamenal výkon 11,30s. Mezi ženami pak zaznamenala rekordní zápis mítínku 12,33s Kristýna Adlerová z plzeňského Petřína.

Poté na řadu přišli středotraťaři i vytrvalci. Osmistovku žákyň vyhrála Monika Šebestová z Chebu v čase 2:39,58. Kilometr žáků pak domácí Petr Balín za 3:10,99. Pak již se veškerá pozornost upjala na hlavní závod večera, kterým byla míle. Do závodu vystartovalo devět mužů, čtyři dorostenci a jedna dorostenka. Mezi favority závodu patřily Jiří Gregor ( AC Domažlice), Pavel Štěpáník ( TJ Sušice), Ondřej Váchal ( Mílaři Domažlice) a také se čekalo co předvede David Špindler, který se na dráze ukázal po víc jak roční pauze. O tempo se staral Váchal, kterého po dvou kolech prostřídal dorostenec Krýsl. Ve čtvrtém okruhu se do čela dostal znovu domažlický Mílař, který roztrhal početnější skupinu a v závěrečném kole bojovala o vítězství jen trojice. Nejvíce sil v závěru měl Gregor, který vyhrál 1608 metrů dlouhou trať v čase 4:32,02, druhý finišoval Štěpáník za 4:33,41. Bronz vybojoval Váchal v čase 4:35,17. Všichni medailisté si vytvořili osobní rekordy. Mezi dorostenci pak byl nejrychlejší Martin Šilhavý z AC Domažlic za 4:41,30.

Třešničkou mítinku byl štafetový běh dvojic. Po šestiminutovce žactva a dorostenců přišla na řadu desetiminutovka mužů a žen. Mužských dvojic bylo přichystáno devět, mezi ženami trojice. Závod měl skvělou atmosféru, dvojice se střídaly ve vedení, každý z týmů zvolil jinou taktiku a čas předávek pomyslného štafetového kolíku. V nervydrásajícím souboji nakonec v posledním okruhu rozhodl lepším finišem Váchal, který předčil Šilhavého. Vítězní Váchal se Štěpáníkem, kteří za sebou měli středeční start na 1500 metrů, stihli za 10 minut uběhnout kvalitních 3771m. O 30 metrů méně zvládla dvojice Šilhavý, Krýsl a 3712 metrů dokázalo absolvovat duo domažlických sprinterů Václav Váchal a Jan Tauer. Výborný výkon předvedla i dvojice sprinterek ze Škody Plzeň ve složení Tereza Petržilková a Veronika Meczlová. Během deseti minut zaběhli 3310 metrů, což je nový rekord mítinku. Tečku atletickým závodům a zároveň start pouťových slavností v Bělé nad Radbuzou dodal ohňostroj a posezení u skvělého guláše.

 

Ondřej Váchal