Slavnostní vyhlášení letošního seriálu proběhlo na Chodské chalupě

07.12.2016 22:52

Zdravím Vás všechny. Zveřejňuji zde článek o vyhlášení letošního ročníku, které proběhlo 26. listopadu na Hrádku. Článek vyšel v Domažlickém sobotu v sobotu 3. prosince. Mějte se hezky, trénujte, užívejte zimy a uvidíme se nejpozději na Novoročním běhu.

 

 

Běžci byli oceněni na Hrádku

Újezd – V sobotu 26. listopadu proběhlo v útulných prostorách Chodské chalupy slavnostní vyhlášení 33. ročníku oblíbeného běžeckého seriálu. Hrbáček Běžec Chodska v letošním roce pokračoval v nastolených pravidlech z loňské sezóny a obsahoval šestnáct závodů. V hlavní kategorii mužů do 40 let zvítězil Petr Kamic, mezi ženami do 35 let se z vítězství radovala Jana Brantlová.

Kamic z Bělé nad Radbuzou se po loňské sezóně, kdy ho trápila různá zranění, vrátil do kolotoče závodů letos na domácím závodě Bělská pětka. Následně ovládl čtyři po sobě jdoucí závody – v dramatickém finiši s Martinem Freiem zvítězil v Běhu Koutem. Na Škarmaně odolal attacku OndryVáchala. V Dílských lesích si poradil s Radkem Veselým. V postřekovském Chospílu ovládl závod s intervalovým startem a tím položil základ k celkovému vítězství. Ze zbylých deseti závodů posbíral tři druhá místa a jedno třetí místo. Vítěz startoval na 11 závodech a získal 178 bodů. Bezpochyby největším objevem roku se stal Ondřej Teska, který ziskem 162 bodů vybojoval druhé místo v hlavní kategori. Při třinácti startech si připsal tři vítězství. Zástupce Lesů ČR Domažlice oživil konkurenci v elitní kategorii a přinesl do závodů nový impuls. Jeho bodové zisky stačily i na domažlické Mílaře, kteří se seřadili na třetím a čtvrtém místě. Cenu za třetí místo si vysloužil Radek Veselý, který ve dvanácti závodech získal 147 bodů a k vítězství z Horšovskotýnské pětky přidal sedm medailových umístění. Ještě o dva závody méně měl na svém kontě Radkovo oddílový kolega Ondřej Váchal, který kombinoval regionální závody s mítinky na dráze. Ondra i díky prvnímu místu z Capartické osmy získal 107 bodů. Páté místo si za pět startů vyběhal Martin Frei, závodící za AK Kroměříž, který se během letošní sezóny věnoval ultramaratonům.

S přehledem si dokráčel pro titul mezi čtyřicátníky Norbert Švarc, který absentoval na dvou závodech a získal 244 bodů. Druhou příčku obsadil Vítězslav Fronk se 190 body. Na oba borce z Mílařů Domažlice nestačil třetí Pavel Majer z Domažlic. Ten jako jeden ze čtyř absolvoval všech 16 závodů. Podobný kousek se povedl i Františku Märzovi, Libuši Tiché a vítězi kategorie mužů nad 50 let. Tím se stal Pavel Beroušek z Postřekova, závodící za LK Tatran Chodov. Získal celkem 237 bodů. Pouze osm startů si připsal další chodovský lyžař Martin Váchal, kterému stačilo 125 bodů na druhé místo. Pět startů na Chodsku proměnil v pět vítězství Ivan David ze Stříbra, což se 105 bodyznamenalo třetí pozici. Ve veteránech nad 60 let se s 247 body radoval z vítězství Jiří Královec z Mílařů Domažlice. O 50 bodů méně získal jeho odvěký rival Karel Fait, hájící barvy AGP Domažlice. Tuto dvojici doplnil na třetím místě Vlastimil Kubal ze Stoda. Novinkou v letošním ročníku bylo vyhlašování kategorie mužů nad 70 let. Tam se po zásluze radoval z triumfu František März z Kouta na Šumavě se ziskem 69 bodů. Druhé místo obsadil Bohumil Valtr, reprezentující Dům seniorů ve Kdyni. Třetí pozici vybojoval Václav Šůcha ze Stříbra. Napínavý souboj Valtra s Šůchou rozhodl až počet závodů, protože oba získali shodně 31bodů. Ženskou vítězkou letošního seriálu Hrbáček Běžec Chodska se stala Jana Brantlová z Mílařů Domažlice, která se slavnostního galavečera nezúčastnila, protože ve stejném čase přebírala v Liberci cenu při vyhlášení Českého poháru v triatlonu. V našem seriálu z devíti závodů získala 141 bodů. Pouze o devět méně uzmula Vendula Fronková z AC Domažlice.Třetí pozici se 126 body a pouhými šesti starty vyválčila lyžařka Katka Beroušková, která je hlavní organizátorkou tohoto seriálu. Čtvrtá pozice patřila Libuši Tiché, která odběhla všechny závody a elitní pětici uzavřela mladší ze sester Berouškových Barbora.

Sedm vítězství z dvanácti startů stačilo Stanislavě Forsterové z SC Marathon Plzeň k vítězství mezi ženami nad 35 let. Ziskem 220 bodů předčila jak druhou Veroniku Polákovou z Postřekova, tak třetí Annu Fronkovou z Mílařů Domažlice.

Z celkem 39 oceněných se ze sobotního vyhlášení omluvili tři borci. Na ty nejlepší čekaly hodnotné ceny od generálního sponzora Hrbáček s.r.o., fotoknížky, běžecký diář, mazance a další věcné ceny. Během celého večera mohli vyhlášení borci,jejich kamarádi a rodinní příslušnici sledovat prezentaci fotek z dílny dvojice Míra a Kristina Bendovi, která se po celý rok stará o krásné fotografie tohoto běžeckého seriálu. Nyní soutěž Hrbáček Běžec Chodska čeká měsíční pauza a nový ročník se rozběhne tradičně Novoročním během v Draženově.

Ondřej Váchal