Štefek přivezl z republikového šampionátu mládeže stříbro

02.07.2016 20:53

Ahoj všem, zde si můžete přečíst článek o tom, jak se dařilo našim borcům na šampionátu mládeže. 

 

Štefek si z republikového šampionátu přivezl zasloužené stříbro

Třinec – Největšího úspěchu dosavadní atletické kariéry dosáhl sedmnáctiletý David Štefek z Němčič u Kdyně. Ten v barvách Mílařů Domažlice pod vedením trenéra Jiřího Královce na republikovém šampionátu mládeže v dalekém Třinci vybojoval na trati 800 metrů stříbrnou medaili.

Společně již s výpravou Plzeňského kraje vyrazil v pátek dopoledne i trenér hodů a vrhů domažlického oddílu David Sekerák, který měl ve hře čtyři svěřence reprezentující jiné oddíly.

David Štefek odjížděl do hutnického města s třetím nejlepším výkonem letošních dorosteneckých tabulek, když si osobní rekord 1:56,86 vytvořil při Mistrovství tří krajů v Plzni 4. června. Navíc mu „odpadnul“ jeden z hlavních favoritů, který zvolil na šampionátu trať 400m a rázem tak figuroval David ve startovní listině s druhým časem. Připravenost a formu potvrdil v rozběhu, kde se sice neběželo takticky podle jeho not, ale znovu potvrdil svůj kvalitní finiš a na posledních sto metrech si pohlídal postup z druhého místa. Mimo soupeřů, taktických bojů, různých strkanic a dalších překážek se musel vypořádat s tropickým vedrem, které během posledního červnového víkendu panovalo. Naštestí David nemá s těmito klimatickými podmínky problém. V neděli se tak v 11:40 postavil na start finálového běhu na 800 metrů dorostenců. Běželo se takticky, David bohužel běžel spíše ve vnějšku první dráhy a dost obíhal. Dvě stě metrů před cílem proběhly i strkanice, ale náš zástupce vše ustál a mohl tak předvést silný finiš. V závěru ze sebe vydal všechno a nestačil pouze na soupeře Maniše ze Zlína. V takticky běženém závodě dosáhl času 1:59,52 a získal první republikovou medaili, která má stříbrný lesk! Pár minut po doběhu byl zklamaný, že závod nezvládl lépe takticky, ale s odstupem času bude hodnotit tuto medaili jako velice cennou. „ Pro Davida je to veliký úspěch, po loňském roce kdy se spíše seznamoval s většími závody letos zužitkoval kvalitní přípravu. Již v hale předváděl skvělé výkony ( vedl dlouho republikové tabulky), které bohužel nemohl potvrdit na republikovém šampionátu. Za ziskem této stříbrné medaile stojí závodníkovo zodpovědnost, kvalitní zimní příprava, rychlostní předpoklady a příkladné plnění tréninkového plánu. Taktickou vyzrálost získá během dalších závodů,“ shrnul spokojený trenér Jiří Královec.

Trenér vrhů Sekerák koučoval během víkendu čtyři atlety. Největší radost má z výkonu Kláry Lokajíčkové reprezentující Sokol Petřín, která je pod jeho vedením necelý měsíc a umístila se na pěkném 5. místě, když 500 gramovým náčiním hodila 38,93 metrů a výrazně si zlepšila osobní rekord. Podobně daleko hodila mezi juniorkami 600 g oštěpem Tereza Kristková, která výkonem 36,68 m obsadila 8. místo. Posledních 14 dní jí limitovalo zranění, které jí nedovolilo potřebně vyladit a příbližit se 40 metrové hranici. Plzeňskou Škodovku nosí na dresu další Sekerákovo svěřenkyně, kterou je Viktorie Johánková (500g oštěp), ta ale nezvládla tíhu okamžiku a obsadila mezi dorostenkami 15. místo. Podobně se "vedlo" Jirkovi Staškovi, který bral mezi dorostenci 14. místo (700 g oštěp).Mnozí sbírali hlavně zkušenosti, které jistě zužitkují v dalších soubojích, které je čekají.

Štefkovo zásluhou se po třech letech domažlický oddíl Mílaři Domažlice dočkal cenného kovu z republikového šampionátu mládežníků. Nyní čeká atlety kratičká pauza po první části sezony a poté příprava závody, které je čekají v srpnu a září.

 

Ondřej Váchal