V Bělé byli nejrychlejší Voják a Šimečková

22.04.2015 17:39

 

Již 17. ročník tradičního jarního přespolního běhu Bělská pětka uspořádal v sobotu 11. dubna TJ Start Bělá ve spoluprácí s městem Bělá nad Radbuzou. Závod byl zařazen rovněž do Poháru mládeže Plzeňského krajského atletického svazu a do seriálu Běžec Chodska. Start a cíl byl jako obvykle na místním fotbalovém hřišti a závodníci se vydávali přes lávku mimo stadion na přilehlý travnatý okruh. Kvalitně připravený závod dokresloval fakt, že měření časů bylo prováděno pomocí čipů a cílové kamery, k dispozici byla i světelná tabule, která v průběhu do dalšího kola značila běžcům jejich aktuální čas. Pro diváky i závodníky byla pak po vyhlášení výsledků připravena bohatá tombola. Nabité atletické odpoledne ( program začínal v 14:00) zpestřili svoji návštěvou i bývalé atletické osobnosti naší oblasti Pavel Fashingbauer, Václav Bufka a Jan Bejček.

Po všech dětských a mládežnických kategoriích čekal v 15:30 společný start dorostence a ženy. Těm pořadatelé připravili tří okruhy, když každý z nich měřil zhruba 1050m. Nejrychleji se s nimi vypořádal Vojtěch Vychopeň, kterého v dorostenecké kategorii na stupně vítězů doprovodili Martin Šilhavý a Lukáš Krýsl. V ženách se očekával zajímavý souboj mezi věkem ještě dorostenkou Carmen Beshirovou, Lucií Šimečkovou a Kateřinou Berouškovou. Na trati, která byla až na jedno místo suchá, ale zároveň svými nerovnostmi těžká, se o vítězství nakonec „prali“ Beshirová s Šimečkovou. Během tří okruhů se střídaly na čele a rozhodla až závěrečná rovina před náběhem na stadion. Tam lepší finiš prokázala Šimečková (TJ Sokol SG Plzeň – Petřín) a tři kilometry zvládla za 11:46, o 2 s za ní doběhla Beshirová a bronz brala chodovská lyžařka Kateřina Beroušková. V hlavním závodě žen startovalo 17 běžkyň.

Lehce po šestnácté hodině odpolední přišel na řadu start hlavního závodu mužů a juniorů. Těch se na startu sešlo osmadvacet. Trať dlouhou 5300m, kde museli muži zdolat pět okruhů, absolvoval i Luboš Reif pocházející z Bělé. „Již 5 let bydlím v Domažlicích, ale v Bělé se mi závodí dobře, trať byla skvěle připravena, počasí ideální, škoda jen menší účasti v naší kategorii. Se sedmým místem v mé kategorii jsem spokojen, vzhledem k tomu, že běhám teprve něco málo přes rok. Rád se potkávám s lidmi, kteří běhají Běžce Chodska, je to totiž skvělá parta lidí a mají můj obdiv,“ uvedl bezprostředně po závodě začátečník z řad běžců Luboš Reif.

Po zaznění úvodního výstřelu vyrazila nejrychleji šestičlenná skupinka, kde hned tři borci hájili dresy domažlických Mílařů ( Jiří Voják, Ondřej Váchal a Radek Veselý). Doplnili je ještě domácí Petr Kamic, syn ředitele závodu Vít Bílý a veterán Ervin Beshir ze Zdic. Skupina se držela pohromadě zhruba do poloviny druhého kola, pak začala utíkat trojice Voják, Kamic a Veselý. Tuto skupinu uprchlíků, i předtím celou grupu „táhnul“ domácí Kamic, který byl připraven na nástrahy tratě. „Jirka šel dopředu na lávce v třetím kole, to se zrychlilo a začal se postupně vzdalovat, podobný průběh jako v Koutě. Ve zbylých dvou kolech jsem si již hlídal druhou pozici před Radkem,“ popsal nástup budoucího vítěze stříbrný Petr Kamic. Po výhře v Draženově a v Koutě si tak připsal třetí vítězný závod v řadě domažlický Mílař Jiří Voják. Jediný pokořil hranici 18minut, konkrétně o devět vteřin. Druhý Kamic doběhl v čase 18:06. Třetí místo uhájil před vítězem kategorie nad 40 let Ervinem Beshirem Veselý, jenž strávil na trati osmnáct minut a osmatřicet sekund. Z elitní skupiny byl pátý Vít Bílý z AC Domažlice a šesté místo bral Ondřej Váchal, kterému to od třetího kola „nechutnalo“. Poté již do cíle dorazil nejlepší padesátník, který byl tentokráte ze Stříbra - Ivan David. Tradičně napínavý souboj sváděli oddíloví kolegové a sparingpartneři Norbert Švarc s Víťou Fronkem, kdy prvně jmenovaný si počkal na šanci a v posledním kole prokázal více sil a mezi čtyřicátníky mu patřilo za bezkonkurenčím Beshirem druhé místo v čase 20:36. Poté již dobíhali do cíle pravidelní účastníci krosů na Chodsku: Pavel Majer z Domažlic, již zmíněný Reif, organizátor seriálu Pavel Beroušek ( 2.místo v kategorii nad 50let). Nevídaný byl i finiš šedesátníků, kde se Královec čtyři kola „vozil“ za Faitem a rozhodovalo se až v posledním kole a definitivní rozuzlení přišlo až při náběhu na stadion. Výhru urval trenér domažlických Mílařů v čase 24:05, jen o dvě vteřinky zpět byl Karel Fait, reprezentující AGP Domažlice. Třetí byl Jiří Konop. Ve výsledkové listině nechyběli ani osobnosti jako Vladimír Sýkora nebo pravidelný účastník Bohumil Valtr. 

                                                                                                                                                                       Ondřej Váchal