V Horšovském Týně byl nejrychlejší Veselý

25.07.2016 17:03

 

Zdravím všechny. Přikládám zde článek o Horšovskotýnské pětce, který vyšel v pátečním vydání Domažlického deníku.

 

Středeční podvečer patřil v Horšovském Týně atletům

 

Horšovský Týn – Sedmačtyřicet účastníků přivítali pořadatelé ve středu v podvečer na atletickém stadionu v Horšovském Týně. Tam se uskutečnil druhý ročník dráhového závodu na 5000 metrů, který byl zároveň devátým pokračováním letošního ročníku běhů na Chodsku.

Absolutním vítězem Horšovskotýnské pětky se stal Radek Veselý z Mílařů Domažlice a mezi ženami dominovala lyžařka Sport Clubu Plzeň Kateřina Beroušková.

V letošním roce navíc pořadatelé pojali tento závod jako Přebor Chodska na 5000 metrů, proto nejlepším třem borcům z našeho regionu v každé kategorii byly udělovány medaile.

Podle počtu účastníků, předpokládané výkonnosti a vlastního uvážení samotných závodníků přítomní rozhodčí rozdělili atlety do dvou rozběhů. Pomyslným dělítkem byla dvacetiminutová hranice.

V prvním běhu, který odstartoval v 19:00, se ukázalo jednadvacet běžců, mezi nimi i čtyři ženy.

Na startu se sešla velice silná skupina běžců, která se hodlala poprat o vítězství a cenné body. Nejrychleji „vypálila“ dvojice Cenefels, Pivoňka, která si ihned vytvořila zhruba třicetimetrový náskok na silnou skupinu ve složení Veselý, Frei, Váchal, Šála, Kamic a Teska.

Cenefels začal postupem času kontakt ztrácet a Pivoňku doběhl zhruba v polovině trati Radek Veselý. Veselý se odpoutal i od Pivoňky a doběhl si pro vítězství v čase 16:51. Za reprezentantem domažlických Mílařů finišoval na druhém místě Martin Pivoňka, který se specializuje na 800 metrů a výkonem 17:05 příjemně překvapil. Stupňovaným tempem si pro třetí místo doběhl objev letošní sezóny Ondřej Teska z Lesů ČR Domažlice, který zaběhl čas 17:10. O devět vteřin později finišoval Petr Kamic z Bělé nad Radbuzou. Elitní pětici uzavřel domácí závodník Ondřej Váchal, který zpomalením mezi třetím a čtvrtým kilometrem přišel o možnost bít se o medailové pozice. S časem 17:52 finišoval Norbert Švarc(Mílaři Domažlice), který vyhrál kategorii nad 40 let. Časem 18:49 vyhrála s přehledem kategorii žen Kateřina Beroušková.

V druhém běhu byla nejrychlejší (ženy nad 35 let) Stanislava Forsterová, která dvanáct a půl kol zvládla za 20:31. Za ní mohutně finišoval druhý z kategorie mužů nad 50 let Miroslav Benda z Domažlic, kterého časem 20:16 překonal z prvního běhu Pavel Beroušek. Sedmé místo v druhém běhu a zároveň vítězství v kategorii nad 60 let putuje k Jiřímu Královci (Mílaři Domažlice). V kategorii nad 70 let zvítězil František März z Kouta na Šumavě.

Organizátory těší, že se po loňském premiérovém ročníku běžci do Horšovského Týna vrátili v ještě hojnějším počtu. V příštím roce by mohl být závod součástí městských pouťových slavností, které se v tento termín obvykle konají.

 

Ondřej Váchal