Voják byl nejrychlejší i na dráze

30.07.2015 18:59

Pekelný kolotoč na dráze zvládnul nejrychleji Jiří Voják

Doslova peklo zažívali ve středu 22. července vpodvečer běžci, kteří se odhodlali ke startu na 1. ročníku Horšovskotýnské pětky, která se konala na místním atletickém stadionu. Organizátoři rozdělili startovní pole podle výkonnosti na dvě skupiny a tak v 19:00 vyrazili na rozpálený horšovskotýnský ovál borci, u kterých se čekal výsledný čas pod hranicí 20 minut. Během tohoto prvního běhu panovalo úmorné počasí, kdy rtuť teploměru vystoupala až k 35°C. Naštestí se závodníci mohli alespoň v cíli každého kola občerstvit a zchladit vodou.

Velice zajímavou taktiku ihned po startu zvolil Filip Cenefels, který „napálil“ tempo a během prvního kilometru si vytvořil až stometrový náskok na skupinku favoritů. Mezi Cenefelsem a početnou skupinou běžel v úvodních okruzích Radek Veselý. Ve skupině pak zhruba 1500m běželi pohromadě Jiří Voják, Vojtěch Vychopeň, Martin Frei, Jakub Hlas a Ondřej Váchal. Na metě 2500m doběhl vedoucí duo Jiří Voják a postupně se soupeřům začal vzdalovat. V tu chvíli už byl převlečený a skleslý na tribuně Martin Frei, který závod vzdal. Cenefels začal pykat za přepísknuté tempo a začal ztrácet, na druhou pozici se propracoval Veselý, stíhaný Vychopňem. Další spolupracující dvojičku tvořili Jakub Hlas z PSK Olymp Praha s Ondřejem Váchalem, který byl domácím závodníkem, jelikož v Horšovském Týně trénuje.

„ Od začátku jsem se nikam nehnal a tušil jsem, že Filip s Radkem takové tempo nemůžou vydržet, někde v polovině závodu jsem je stáhnul a na „trojce“ cuknul a vytvořil si náskok. Čekal jsem zda se někdo udrží, ale nikdo tempo neakceptoval, tak jsem si běžel svoje. V tom vedru to bylo dost náročné, ale nakonec jsem ani neobčerstoval,“ popsal průběh závodu nejrychlejší v cíli Jiří Voják z Mílařů Domažlice, který 5000m zvládnul za 16:42. Souboj o druhé místo nakonec vyhrál Vojtěch Vychopeň z AC Domažlice, jenž měl lepší závěrečné dva okruhy než Radek Veselý a závod dokončil v čase 17:08, o deset vteřin před Veselým. Cenefelsovo taktika nakonec stačila na čtvrté místo (17:34). Lepší závěr v boji o pátou pozici měl Jakub Hlas (17:49) před domažlickým Mílařem Ondřejem Váchalem ( 17:56). Poté již doběhla první žena v kategorii do 35 let Kateřina Beroušková z LK Tatran Chodov, jíž rozhodčí změřili čas 18:56. Druhou pak byla Vendula Fronková z AC Domažlice v čase 21:12.

V druhém běhu, který byl odstartován v 19:30, běžel téměř sólo závod Pavel Majer z Domažlic a vyhrál s časem 19:52. Následoval ho již první muž v kategorii do 60 let Pavel Beroušek z LK Tatran Chodov, ten zaběhl čas 20:13. Nutno podotknout, že počasí při tomto rozběhu bylo již přívětivější, protože se stadion začal zahalovat stínem. Třetí doběhl Petr Kolář z Gerresheimeru ( 20:42). Dalším v cíli byl už vítěz kategorie nad 60 let a bývalý vynikající závodník na dráze, v současné době trenér Mílařů Domažlice Jiří Královec, který „pětku“ zvládnul za 21:04. Ženy nad 35 let vyhrála Stanislava Forsterová z SC Marathon Plzeň v čase 21:26, o patnáct sekund později dokončila pekelné martyrium Jana Brantlová z Mílařů Domažlice a stačilo to na třetí místo mezi ženami do 35 let. Královcovo tradiční rival v kategorii nad 60 let Karel Fait z AGP Domažlice doběhl v čase 22:27 a bral body za druhou pozici. Dráhový závod si přijel zaběhnout i Vladimír Sýkora ze Stříbra, který se do H. Týna dopravil na kole až z Boru. Za zmínku stojí, že jeho osobní rekord na této trati je 13:54. Čas, kterému se současná česká vytrvalecká špička vůbec nepřibližuje. Potlesk si od pár desítek diváků, kteří si našli cestu od koupališť a bazénů na stadion, vysloužil i František März, jenž ve věku 71 let uběhl pětku na dráze za 30:52. Závod z 28 startujících nakonec dokončilo šestadvacet borců a všichni si za výkon v šíleném vedru zaslouží obdiv. Pořadatelé doufají, že nový závod se uchytí a najde si pevné místo v termínové listině Běžce Chodska. Dalším podnikem je již tuto sobotu 1.8. Běh Přátelství z Klenčí do Waldmuünchenu.

 

Ondřej Váchal