Běh na Čerchov

22.06.2016 13:51

Ahoj všem. Dnes vyšel v Domažlickém deníku článek o Běhu na Čerchov, zde si ho můžete přečíst. Článek je spíše faktický, zjistil jsem pár informací, sám jsem na závodě nebyl, takže jsem čerpal z pár dojmů, z výsledků a fotek, tak to berte v potaz :) Jinak máme za sebou polovinu letošního seriálu, v sekci výsledky najdete aktuální průběžné pořadí a zhodnocení dosavadní části přinesu v dalším článku. Mějte se a makejte, ať to v létě nějak vypadá :) Ondra Váchal

 

 

Na vrchol Českého lesa nejrychleji vyběhli Frei a Beroušková

Klenčí pod Čerchovem – V sobotu 11. června se uskutečnil již 26. ročník Běhu na Čerchov. Nejtěžšího závodu ze seriálu Hrbáček Běžec Chodska, který se startuje v Klenčí pod Čerchovem a cíl je na nejvyšším bodě Českého lesa, se zúčastnilo 54 běžců v devíti kategoriích.

Běželo se za relativně příjemného běžeckého počasí s teplotami okolo 20 °C. Na trati dlouhé 9800 metrů s téměř 600m převýšením byli nejrychlejší Martin Frei a Katka Beroušková. Celý závod je veden po asfaltové silnici a následně po panelové cestě, kde je pro běžce na závěr připraveno nejtěžší stoupání. Vrchařský závod byl zároveň vypsán jako jeden z bodovaných závodů do Českého poháru v běhu do vrchu a také jako Mistrovství Plzeňského kraje.

V 10 hodin dopoledne se vystartovalo z areálu hřiště TJ Spartak Klenčí pod Čerchovem.Při absenci zraněných Kamice s Vojákem a Váchala bojujícího na 1. lize na dráze ve Staré Boleslavi, byly karty rozdány jasně. Na čele se objevili hlavní favorité Martin Frei z AK Kroměříž, Radek Veselý z Mílařů Domažlice a tempo se s nimi snažil alespoň první kilometr držet Jindřich Psůtka běžící za Zdrávka Run Team Domažlice. Poté již se vytvořil „had“ závodníků známých jmen působících v těchto závodech. Na čele ženského závodu běžela suverenně Kateřina Beroušková ze Sport Clubu Plzeň.

Psůtka po kilometru neudržel tempo a Frei začal Veselému „cukat“ a měnit tempo. Kilometr nad Klenčím se začal Frei Veselému vzdalovat a každý si běžel „vlastní“ závod. Na třetí pozici běžel objev letošní sezony Ondřej Teska z Lesů ČR. Za ním už metry asfaltu polykal Norbert Švarc, vrchařská stálice na Chodsku. V Caparticích, kde si běžci chvíli odpočinou od kopců, mělo čelo závodu mezi sebou hruba stometrové odstupy. Situace se již dokonce závodu nezměnila a tak se vítězem letošního ročníku Běhu na Čerchov stal domažlický rodák Martin Frei, který proťal cílovou pásku v čase 44:29. „ Od začátku jsme to rozběhli s Radkem a bráchou. Pak už se držel jen Radek, ale změnou tempa jsem mu začal utíkat. Jsem rád, že jsem si po nepovedném závodě na ultramaratonské trati spravil chuť. Vítězství bych chtěl věnovat babičce, která bojuje již přes dva měsíce s nemocí mimo domov,“ vyznal se v cíli vítěz vrchařského klání. S dvouminutovým mankem doběhl Veselý, který se po nevýrazných výkonech v minulých týdnech prezentoval solidním výkonem a před Akademickým mistrovstvím prokazál vzestup formy. V čase 47:20 se cíle dočkal Ondřej Teska, jenž si ziskem 11 bodů upevnil třetí místo v průběžném pořadí. Celý závod ho viděl i Norbert Švarc, vítěz čtyřicátníků, který finišoval jen o necelou půlminutu později. V kopcích znovu prokázal sílu a bojovnost jemu vlastní. Pod padesát minut se dostal ještě lyžař Vladislav Razým, čtvrtý mezi muži do 40 let ( 48:04). Švarce na stupních vítězů doplnil Petr Veselý z Plzně a bronz bral oddílový kolega Víťa Fronk. Padesátníky vyhrál Pavel Beroušek z Postřekova v čase 53:56. Třetí byl Václav Dufek z Velosportu Domažlice. Čtvrou pozici obsadil Milan Čečil, reprezentující Plzeňské běžce. Domácím veteránům nad 60 let „vyfoukl“ vítězství Valíček ze Strakonic. Druhý doběhl trenér domažlických Mílařů Jiří Královec před Karlem Faitem z AGP Domažlice. Obdiv zaslouží borci nad 70 let, kterých startovala čtveřice. Jmenovitě hosté Janový s Plecháčkem a domácí Bohumil Valtr s Františkem Marzem. Ženskou kategorii ovládla Kateřina Beroušková, která i v porovnání s muži skončila na celkovém sedmém místě. Na stupních vítězů jí doplnila Vendula Fronková z AC Domažlice a Libuše Tichá z Brnířova. Vítězkou žen nad 35 let byla Anna Fronková z Mílařů Domažlice před druhou Stáňou Forsterovou a vrchařkou až z dalekého Vrchlabí Evou Klampfovou. Juniorky vyhrála skvělým časem 58:34 Barbora Beroušková ( Sport Club Plzeň), mezi ženami doběhla celkově třetí. Jelikož se jednalo o krajské mistrovství v běhu do vrchu, tak medaile získali pouze borci registrovaní pod hlavičkou Českého atletického svazu. Mezi muži tak zvítězil domažlický Mílař Radek Veselý a mezi ženami Vendula Fronková z AC Domažlice.

Seriál závodů na Chodsku je v polovině a druhou část běžci načnou na dráze v Horšovském Týně, kde se 20. července bude konat 2. ročník testu na 5000 metrů.

 

Ondřej Váchal