Beroušková přivezla z MČR bronzovou medaili

09.10.2015 21:23

Beroušková si z Ještědu přivezla bronzovou medaili

Postřekov – Bývalá vynikající atletka Kateřina Beroušková, která v současné době sbírá úspěchy v běžeckém lyžování, se představila na Mistrovství České republiky na kolečkových lyžích. Poslední zářijovou sobotu se v lyžařském areálu ve Vesci, kde se v roce 2009 konalo MS v klasickém lyžování, sešla kompletní mužská, ženská i juniorská reprezentace a nechyběli ani nejlepší dorostenci.

V sobotu se ve Vesci závodilo volnou technikou. Na závodnici startující za Sport Club Plzeň čekala 10 kilometrová trať s intervalovým startem. Příprava Berouškové na tento závod se vyvíjela podle plánu, ale veškerou snahu mohla zhatit nehoda s neopatrným řidičem, kterou zažila tři dny před závodem. Kvůli jeho neohleduplnosti musela „uskočit“ do příkopu podél silnice a lehce si obnovila zranění ramene z loňského roku. Ani v pátek, tedy den před závodem, nevěděla čtyřiadvacetiletá lyžařka zda bude na republikovém šampionátu startovat.

„ Na závod jsem se poctivě připravovala a moc těšila. Říkala jsem si, že na drobnou bolest člověk při závodě zapomene, což se taky povedlo.V závodě jsem se ale od začátku necítila dobře a tušila, že to na „bednu“ nebude. Každý kopec hodně bolel a celkově jízda postrádala potřebnou lehkost a dynamiku,“ popsala sobotní martyrium Beroušková. Ta zhruba v polovině závodu držela 3.-4 místo, ale v závěru závodu se projevil nedostatek sil a nakonec na vítěznou Evu Vrabcovou Nývltovou scházelo 90 sekund. Na třetí pozici pak bylo manko 28 vteřin. Kateřina tak v bitvě českých reprezentantek obsadila konečné páté místo, což je s ohledem na podmínky, za kterých startovala jistě úspěch.

V neděli pak na účastníky Mistrovství České republiky čekal náročný výjezd na Ještěd. Startovalo se tentokrát hromadně. Cílem pro Berouškovou byl zisk jedné z mistrovských medailí. Dvanáctikilometrová trať, která měla celkové převýšení 600m, začínala rovinatějšími pasážemi, které vybízely k soupaži. „ Věděla jsem, že nejspíš ztratím na soupažích, protože se mi letos zatím nepodařilo tomuto stylu přijít na chuť, ale zároveň jsem si věřila, že v závěru bych mohla mít dostatek sil. Očekávání Berouškové byla vyplněna, když se jí od začátku začaly vzdalovat soupeřky Boudíková, Schützová, Nováková a mimo mistrovství startující polská reprezentantka Jaskowiec. Bývalá vynikající běžkyně do vrchu ale prokázala sílu právě v závěrečné třetině závodu, kdy se sklon horské silničky znatelně zvyšuje a zde začala svoje soupeřky mocně dotahovat. Nějakých 1500 metrů před cílem spatřila na dosah i vedoucí dvojici Boudíková, Nováková a pokusila se je ještě dojet. Nakonec se to téměř podařilo, když na stříbrnou Adélu Boudíkovou z Atlas Excavators ztratila pouhé čtyři sekundy. Za vítězkou Mistrovství ČR Petrou Novákovou z LK Slovan Karlovy Vary pak zaostala o 28 vteřin. Navíc ji v cíli mohl těšit i skalp téměř domácí olympioničky Kláry Moravcové z Ski klubu Jablonec nad Nisou a několika dalších českých reprezentantek. Absolutní vítězkou závodu se pak stala polkská závodnice Jaskowiec. Za tento úspěšný víkend Beroušková vděčí nejen týmu lidí okolo Sport clubu Plzeň, ale také rodné obci Postřekov, která ji značně podporuje v její kariéře lyžařky.

„ Přestože jsme se na tyto závody nijak speciálně nepřipravovali, tak jsem podala relativně dobrý výkon a zároveň mám skvělou zpětnou vazbu, kde je třeba do zimy zapracovat. Potěšitelné je i to, že odstup na nejlepší se od loňského roku výrazně zmenšil a věřím, že v zimní hlavní sezóně budu schopná bojovat o přední místa,“ zhodnotila úspěšný mistrovský víkend Kateřina Beroušková.

Po úspěšném vyvrcholení letní přípravy okořeněném ziskem mistrovské medaile se již nyní Kateřina připravuje na vysokohorském soustředění v italském Livignu, kde stráví deset dní a poté se již na konci října přesune na ledovec Dachstein.


 

Ondřej Váchal