Beroušková s doublem a premiérou ve Světovém poháru

03.02.2016 20:26

Ahoj všem, zde si můžete přečíst můj článek o Katce Berouškové, která si odvezla z MČR double a premiérově se představila na Světovém poháru. V tištěné verzi vyšel článek v pondělí 1.2. 2016 v Domažlickém deníku. Mějte se, trénuje, závoďte, Ondra :)

Dvakrát zlatá Beroušková

Nové Město na Moravě – Kateřina Beroušková se v letošní sezóně potkala s opravdu výtečnou formou. Lyžařka reprezentující SCPL Plzeň se po úspěšném představení na Alpen Cupu ( vyjela si premiérovou účast na Světovém poháru) zaskvěla i na domácím republikovém šampionátu. Ten hostil areál v Novém Městě na Moravě v termínu 16.-17. ledna.

Během víkendu závodila Beroušková hned dvakrát a na tratích ve Vysočina areně to pro ni byla generálka na premiérovou účast ve Světovém poháru, který se konal o týden později na stejném místě. V sobotu na pětikilometrové trati klasickou technikou nedala soupeřkám šanci a dojela si pro titul mistryně České republiky dospělých v běhu na lyžích. S juniorkami startovalo celkem 23 závodnic a byla tu i mezinárodní konkurence, o čemž svědčí třetí místo polské reprezentantky Lechotské. Beroušková jako jediná zvládla pětikilometrovou distanci zajet za méně než 15 minut. Konkrétně v lyžařské stopě strávila 14 minut a 55 vteřin. Druhé v cíli a zároveň domácí závodnici Boudíkové hájící dres Nového Města na Moravě nadělila 35 sekund.

Lyžařka z Chodska se po sobotní parádní jízdě ukázala v plné síle i druhý závodní den. Tentokrát se „bruslilo“ neboli závodilo volnou technikou na deset kilometrů. Startovalo o jednu závodnici méně než v sobotu a Beroušková znovu nenašla přemožitelku. „ Desítku“ zvládla v čase 25:13 a s odstupem podobným jako v sobotu dojela do cíle druhá běžkyně, kterou tentokrát byla Sixtová. O dalších osm vteřin zpět byla Klementová. Kateřina Beroušková z Postřekova tak získala mistrovský double a před nadcházejícími závody, kterými jsou Světové poháry, České poháry a Akademické mistrovství ukázala vynikající formu.

Premiérovou účast ve Světovém poháru si odbyla již o uplynulém víkendu, kdy se do Nového Města na Moravě sjely všechny lyžařské velmoce a závodilo se o body do celkového hodnocení „Svěťáku“. Víkendu dominovali Norové a naše závodnice hlavně získávaly zkušenosti a mohly si otestovat formu v konfrontanci s tím nejlepším co současné běžecké lyžovní na světě nabízí. Naše zástupkyně se mezi českými reprezentantkami v sobotním závodě na deset kilometrů volnou technikou umístila na třetím místě, což je potěšitelné. V neděli se pak jely štafety na 4 x 5 kilometrů. Na čerstvou mistryni republiky čekal třetí úsek a svým výkonem přispěla ke konečnému desátému místu českých žen. „ Bohužel jsem se zde nepotkala úplně s optimální formou jako při republikovém šampionátu, ale tento víkend pro mě byl jedna velká zkušenost a motivace do budoucna“, glosovala svůj závodní víkend Beroušková.

Reprezentantce SCPL Plzeň přejeme v dalších závodech formu, kterou prokázala na MČR a již se těšíme na výsledky v nadcházejících týdnech lyžařské sezóny.

 

Ondřej Váchal