Běžci z Domažlicka vstoupili do sezóny úspěšně

01.04.2016 10:23

Ne není to Apríl :) Zdravím všechny akční lidi. Zde si můžete přečíst obsáhlý článek o třech závodech během víkendu 19.- 20.3., které naplno odstartovaly běžeckou sezónu. 

 

 

Jarní běžecká sezona se rozběhla

Domažlice – Běžci z naší oblasti odstartovali jarní závodní běžeckou sezonu ve velkém stylu. V sobotu závodili na Memoriálu Evy Hrabové v Sušici. V neděli pak mládež na prvním závodě letošního Běžeckého poháru v Tachově, kde se konal Memoriál Josefa Machta. Poslední skupina pak závodila na třetím ročníku silničního závodu Klatovská 10.

V sobotu 19. března již pošesté uspořádal Michal Hrabý s HIGH POINT Bike Team ze Sušice náročný horský běh. Startovalo se v Sušici na spojnici ulic Pod Svatoborem a U Kapličky. Cíl závodu byl vytyčen na vrcholu schodiště před chatou Svatobor. Trať měřila 4.6km s celkovým převýšením 379m, což je opravdová běžecká výzva. Celkem startovalo 75 vrchařů.Celkovým vítězem se stal Michal Kadoch, třetí doběhl již Norbert Švarc z Mílařů Domažlice. Zároveň se stal i vítězem v kategorii čtyřicátníků, když náročnou trať zvládl v čase 23:07. Ve stejné kategorii skončil hned za Norbertem jeho kolega z oddílu Vítězslav Fronk. Ten potřeboval na zdolání Svatoboru bez pěti vteřin pětadvacet minut. Ženský závod ozdobila svoji účastí a hlavně výkonem Dana Pernicová. Ta zaběhla čas 25:32. Ale úspěch putoval i na Domažlicko, protože třetí mezi mladšími ženami doběhla Vendula Fronková z AC Domažlice, když dosáhla času 30:03. O konkurenci bylo postaráno i v kategorii žen nad 35 let. Zde jsme měli zastoupení díky Aničce Fronkové, která díky skvělému času 28:47 obsadila třetí místo. Podobně jako na Vánočním běhu pod Černou věží v Klatovech se vzdal alespoň na chvíli fotoaparátu Miroslav Benda a pustil se na trať v roli závodníka. Mezi padesátníky se s časem 26:49 umístil na druhém místě. Domažlická minivýprava do Sušice tak posbírala celkem jedno vítězství, dvě druhá místa a dva bronzy, což je vynikající bilance.

V neděli se pak uskutečnil v Tachově 17. ročník Memoriálu Josefa Machta. Závod byl zařazen do Běžeckého poháru mládeže a tímto přespolním během byl odstartován. Na louce nedaleko tachovského zimního a atletického stadionu se představilo celkem šest mladých zástupců Mílařů Domažlice. Za AC Domažlice pak startoval Vojtěch Vychopeň. V mladší přípravce skončila těsně za stupni vítězů čtvrtá Tereza Hůrková, konkrétně pak dvě vteřiny. Mezi děvčaty ze starší přípravky pak závod na jeden kilometr zvládla Nikola Strnadová a Nela Chmelíková. V mladších žácích statečně bojoval Ondřej Hůrka a vyválčil pátou pozici na trati 1500 metrů. Ve společném startu s hlavní kategorií mužů a žen se do bojů o body do poháru a cenné kovy pustili Alexandra De Sousa a David Štefek. Alexandra nakonec v kategorii dorostenek doběhla druhá s šesnáctivteřinovým mankem na vítězku. Zajímavý souboj se očekával u dorostenců mezi Šilhavým se Štefkem. Prvně jmenovaný nakonec Štefkovi oplatil porážku z halové sezóny a s časem 10:49 zvítězil na trati 3000 metrů. Reprezentant domažlických Mílařů doběhl s desetivteřinovým odstupem. Vítězství pak do Domažlic přivezl Vojtěch Vychopeň, který vyhrál hlavní závod na 5 kilometrů.

Nejpočetnější skupinku závodníků pak tvořila výprava na silniční Klatovskou desítku. Zde se na start postavilo 11 běžců z regionu. Během závodu panovalo chladné počasí se silným větrem, který ovlivnil výkony závodníků. Běží se totiž na otevřeném prostoru. První kolo na borce přichystal hlavní organizítor Pavel Matějčík čtyři kilometry, poté již ve dvou zbývajících okruzích absolvovali tříkilometrové okruhy. Po startovním výstřelu bývalého vynikajícího atleta Vlastmila Zwiefelhofera se do závodu odvážně pustil Radek Veselý, hájící barvy Mílařů Domažlice. Hned od úvodu si vytvořil mírný náskok s pozdějším vítězem Tomášem Eisnerem před skupinkou sedmi pronásledovatelů, mezi kterými byl i Veselého oddílový kolega Ondřej Váchal. Veselý náskok navyšoval a vše se vyvíjelo tak, že si doběhne pro vítězství stylem start – cíl. Pětikilometrovou distancí probíhal v čase 16:50. Za touto metou se přiblížil Tomáš Eisner běžící za domácí Klatovy a svoje tempo vystupňoval. Nakonec se tak radoval z vítězství Eisner v čase 33:12. Veselý v druhé polovině závodu mírně zpomaloval a v osobním rekordu 34:07 obsadil druhé místo. Nyní přípravu upíná na Pardubický vinařský půlmaraton v polovině dubna. Výborně běžel až do posledních metrů i Vlastimil Zwiefelhofer mladší. Bohužel ho zhruba 100 metrů před cílem postihla celková únava organismu a do cíle mu musel pomoci Tomáš Gorner( gesto fair play!), běžící zhruba na čas okolo hranice 35 minut. Svoji premiéru na silniční desítce zvládl i specialista na střední tratě Ondřej Váchal, který doběhl v celkovém pořadí na 7. místě a v kategorii do 40 let na čtvrté pozici díky času 35:34. Ve shodném čase 40:23 pak doběhla dvojice z Holýšova Jan Toupal a Milan Ondrašík. Za 41:57 pak finišoval Pavel Majer z Domažlic ( všichni v kategorii čtyřicátníků). Za sebou se pak seřadili Luboš Reif za 45:58 a Karel Fait běžící za AGP Domažlice ( 46:10). Bývalý vynikající silniční běžec bral s tímto časem druhé místo mezi šedesátníky. Oceněn byl i třiasedmdesátiletý František Marz z Kouta na Šumavě. Zastoupení mělo Domažlicko i mezi ženami. Bronz brala v kategorii do 35 let Anna Nosilová z Holýšova za výkon 47:32. Pátá pak byla Libuše Tichá z Brnířova. Vítězství mezi ženami nad 35 let si vyběhla Stanislava Forsterová startující za SC Marathon Plzeň. Závodu se zúčastnilo 103 běžců.

Ze všech tří závodů se domažličtí běžci vrátili s cennými kovy, poháry a kvalitními výkony. Nyní se naplno rozjíždí sezóna přespolních běhů, krosů a silničních závodů.

 

Ondřej Váchal