Běžecký vrchol jara v Koutě nabídl drama do posledních metrů

21.04.2016 15:50

Kout na Šumavě  - Vrchol běžeckého jara na Chodsku, jak se s oblibou přezdívá Běhu Koutem, se uskutečnil v sobotu 16. dubna. Místní TJ Sokol uspořádal již jednačtyřicátý ročník a přivítal celkem 208 běžců, z toho bylo 143 dětí.

Podobně jako v loňském roce se do časového programu vešel závod „Běž, jak můžeš“ , kde se na kilometrový okruh vydalo 60 účastníků. Organizátoři byli spokojeni s hojnou účastí dětí, v hlavní kategorii se pak objevila spousta známých tváří. Silnější obsazení scházelo již tradičně dorosteneckým kategoriím.

 Lehce před polednem se na tříkilometrovou trať, okořeněnou výběhem 36 schodů v každém okruhu, vydala skupina žen a dva dorostenci. Stylem start cíl ovládl dorostence David Štefek z Mílařů Domažlice, který zaběhl výkon 10:20. Mezi ženami se nejlépe s nástrahy trati popasovala Vendula Fronková z AC Domažlice, která ve slušném čase 12:09 proťala jako první cílovou pásku. Až nečekaně dramatický souboj se sváděl o druhé místo v absolutním pořadí. To nakonec uzmula věkem teprve dorostenka Alexandra De Sousa, když dosáhla času 12:25, o čtyři vteřiny za ní finišovala Anna Fronková ( obě Mílaři Domažlice), která se zároveň stala vítězkou kategorie žen nad 35 let. Fronková tak oplatila porážku z minulého týdne Stáňe Forsterové.

 Zhruba deset minut před půl jednou již na startu nedočkavě přešlapovali muži chystající se na pět okruhů. Při absenci Jiřího Vojáka, který se potýká se zraněním „achillovky“, rodinu reprezentoval jeho mladší bratr Martin. Ten měl potrápit i hlavní favority, kterými byli: vítěz Bělské pětky Petr Kamic, Martin Frei připravující se na ultramaratony a dráhaři – specialisté Radek Veselý, Ondřej Váchal a Martin Pivoňka. Do závodního kolotoče se vrátili i Václav Dufek z Velosportu Domažlice, přezdívkou „chodská lokomotiva“ nebo rolbař z Chodova Ján Maník.

 Náročný okruh, který tvoří krátké stoupání, dlouhý prudký seběh a hlavně šestatřicet nepravidelných schodů plus stoupání k cílové rovince, dal všem borcům zabrat. Na čele se utvořila očekávaná skupina ve složení Váchal, Veselý, Pivoňka, Kamic a Frei. V druhém kole se snažila dvojice Frei – Váchal poutéct soupeřům, ale Kamic s Veselým kontakt udrželi. Od té doby běžel jako první Frei a na bělského Kamice získával v sebězích a naopak ztrácel na schodech. Napínavý souboj sváděla i dvojice bojující o bronz, Váchal „odtáhl třetí kolo“, ale zaváhal ve čtvrtém, kdy na rivala Veselého ztratil pár vteřin. Za nimi již běžel Pivoňka, Šála a Voják. Bitvu o vítězství rozhodly až poslední metry závodu. „ Petrovi jsem se snažil nastoupit ve čtvrtém i pátém kole, ale nevyšlo mi to. V posledním okruhu na schodech využil síly a získal dvacetimetrový náskok. Ještě jsem zafinišoval, bylo to těsné rameno na rameno až do cíle, ale nakonec byl šťastnější,“ dodal v cíli druhý Frei běžící za AK Kroměříž.Čas vítězného Kamice byl 16:36.  Dramatický byl i souboj o další pozice. Váchal v posledním okruhu „stahoval“ ztrátu na Veselého a zároveň musel čelit attacku dotírajícího Pivoňky. Nakonec třetí místo uhájil v čase 17:08 Veselý, jen o dvě vteřiny za ním finišoval Váchal a za domažlickými Mílaři se v těsném závěsu dočkal cíle i Pivoňka z AC Domažlice. Šestý se objevil v cílové rovince domácí Martin Voják. Zanedlouho poté mocně finišoval čtyřiačtyřicetiletý Norbert Švarc, který nakonec o 3 s zaostal nad kýženou hranicí 18 minut. Přesto byl v cíli spokojený se svým výkonem a potěšilo ho i druhé místo jeho kolegy z oddílu Mílaři Domažlice Vítězslava Fronka. Ten zvládl trasu dlouhou ( podle hodinek většiny závodníků) 4900m za 18:29. Lepšího výkonu než v Bělé se dočkal Pavel Majer z Domažlic, který mezi čtyřicátníky obsadil třetí příčku. O vteřinu se vměstnal pod hranici 20 minut vítěz kategorie nad 50 let Pavel Beroušek z Postřekova, kterého na stupně vítězů doprovodil hlasitě povzbuzován místními kamarády Martin Váchal, oblékající dres LK Tatran Chodov. Bronz bral Jaroslav Vlasák ze Stříbra. Tomu na záda dýchal i vítěz šedesátníků Karel Fait z AGP Domažlice, který si pohlídal pozici před Vlastimilem Kubalem ze Stoda a Otou Piskáčkem ze Kdyně. Mezi sedmdesátníky zvítězil Václav Pytelka z Plzně, z naší oblasti byl třetí Bohumil Valtr běžící za Dům seniorů Kdyně a na domácí půdě nemohl chybět ani běžecký nestor František März, který se ve velké míře podílel na organizaci tohoto krásného závodu. Nyní již běžci upínají pozornost na sobotní Běh Škarmanem.

 

Ondřej Váchal