Článek o Chospílu

27.05.2016 16:07

Hezké páteční odpoledne Vám přeji. Kdo nečetl dnešní vydání tištěného Domažlického deníku, tak si zde můžete přečíst článek o Chospílu. A zítra makejte, ať jste na Hrádku co nejdříve. 

Ondra Váchal

 

 

Horská výzva se uskutečnila v Chospílu

Postřekov - Již počtvrté se díky obětavé práci rodiny Beroušků, jejich přátel a místních „chasníků“ v sobotu 21. května uskutečnil náročný běžecký kros Horem dolem Chospílem. Tento závod byl zároveň šestým pokračováním v letošním seriálu Hrbáček Běžec Chodska. Závodu se za teplého, téměř letního počasí, zúčastnilo 53 běžců.

Těžký přespolní běh s výživnými výběhy kopců a nebezpečnými seběhy po louce, ale i v lese přes kořeny, prověřil borce od závoďáků až po úplné amatéry. Katka a Pavel Berouškovi připravili pro běžce jeden dlouhý okruh po přilehlých loukách a lesích za Postřekovem, který měřil zhruba 4800 metrů. Ten absolvovali dorostenecké kategorie, ženy nad 35 let a muži nad 60 let jednou, ostatní hned dvakrát. Startovalo se po vzoru lyžařských závodů intervalově po 30 sekundách. Každý v závodě běžel tzv. za „své“ a tak taktika šla stranou.Zajímavý los za sebe poslal například borce s čísly 34 – 37 Martina Váchala, Ondřeje Váchala, Petra Kamice a Norberta Švarce.

Bělský Petr Kamic měl před sebou zástupce Mílařů Domažlice Ondřeje Váchala, kterého se snažil „stáhnout“, což se mu dařilo hlavně v kopcích, ale na rovině a v sebězích Váchal běžel dobře. Petr svého soupeře nakonec dostihl v druhém kole ve výběhu sjezdovky, kde se téměř kilometr pouze stoupalo a poté již si hlídal vedení. Do cíle v Chospílu dorazil v čase 37:52. Ondra běžel svoje tempo a po pátečním startu (800m dráha - Přebor Prahy) doběhl druhý v čase 38:46. Nikdo jiný se pod hranici čtyřiceti minut nedostal. Třetí místo vybojoval v čase 40:29 Ondřej Teska, běžící za Lesy ČR Domažlice. Ten „vyfoukl“ třetí místo Radkovi Veselému, který na trati strávil o 10 sekund déle. Jen o dalších deset sekund byl pomalejší Bohuslav Šála ze Samuraj klubu Domažlice. Po této pětici již měl nejrychlejší čas Norbert Švarc z Mílařů Domažlice, jakožto vítěz kategorie nad 40 let. Dosáhl času 41:38. Druhý byl již tradičně jeho oddílový kolega Vítězslav Fronk za 43:07. Poté již rozhodčí a časoměřiči změřili výkon na trati 9700 metrů Martinovi Váchalovi, který doběhl v absolutním pořadí na osmé pozici, což zároveň znamenalo vítězství v kategorii nad 50 let. Časem 43:58 předčil i svoje dobré kamarády a zároveň domácího Petra Kuželku a Pavla Berouška, kteří se seřadili za ním. Devátého nejlepšího času již dosáhla hlavní organizátorka běhu Kateřina Beroušková, startující za LK Tatran Chodov. Kategorii žen do 35 let vyhrála časem 44:40. Druhé Janě Brantlové z Mílařů Domažlice nadělila v závodě „na dálku“ téměř pět minut. Jana přesto nesmutnila, protože porazila průběžnou vedoucí ženu seriálu Vendulu Fronkovou z AC Domažlice, která nepokořila hranici padesáti minut a doběhla třetí.

V závodě s jedním okruhem ( 4800 metrů) v kategorii žen nad 35 let vyhrála Anna Fronková s časem 23:15. Zástupkyně Mílařů Domažlice byla na trati o 17 vteřin méně než Stanislava Forsterová z SC Marathon Plzeň. O devět vteřin se pod hranici 24 minut ještě vměstnala třetí Eva Nováková z Sport Clubu Plzeň. Lesní muže z Chospílu potěšil i start Veroniky Polákové z Postřekova, která skončila čtvrtá. Druhou kategorii, která běžela „pouze“ jeden okruh, byli šedesátnící a třiasedmdesátiletý František Marz. Koutský rodák vyhrál ve své kategorii nad 70 let a zaslouží velký obdiv, jak se popasoval s náročnou tratí. Mezi šedesátníky se z vítězství radoval Jiří Královec. Druhým v cíli byl Vlastimil Kubal ze Stoda a třetí Jiří Konop, reprezentující stejně jako Královec Mílaře Domažlice. Na všechny závodníky čekala vynikající drůbeží polívka, postřekovské koláče, perníčky. Pro ty nejlepší, kteří se umístily na medailových pozicích, byly přichystány ceny jako steaky z hovězího masa od Balíků z Hyršova, pstruzi od pana Krutiny z Dílů, medovina a výrobky z medu z Horšovského Týna, postřekovský Kanafas nebo poukázka na wellness do Violy v Domažlicích a mnoho dalšího. Všichni si tak přišli na své a již v sobotu 28. května se poběží o další body do seriálu v závodě Chodsko Grand Prix, který startuje ve firmě Hrbáček v Klenčí pod Čerchovem.

 

Ondřej Váchal