Fotograf Míra Benda nazul běžeckou obuv a závodil na Mostecku

21.11.2016 14:12

Článek o tom jak náš fotograf závodů ze seriálu Hrbáček Běžec Chodska vyrazil závodit do severních Čech. Konkrétně na Mostecko. Celý příběh níže. Hezké počtení reportáže, která vyšla 12. listopadu v Domažlickém deníku. 

Miroslav Benda závodil na Mostecku

Most - V místech, kde dříve stál starý Most a následně se několik desítek let těžilo uhlí, se to během nejvýznamnějšího českého státního svátku hemžilo běžci. Každoročního běhu kolem jezera Most se totiž tentokrát zúčastnilo rekordních téměř 450 účastníků, mužů i žen nejrůznějšího věku, na které čekaly hned dvě různě dlouhé tratě. Na té délší 11 kilometrové se představil i zástupce z Domažlicka, kterým byl Miroslav Benda.

Domažlický běžec, kterého fanoušci atletiky vídají spíše s fotoaparátem v ruce při závodech seriálu Hrbáček Běžec Chodska a dalších regionálních soutěžích, se rozhodl startovat v blízkosti rodiště své ženy Kristiny. Na šestý ročník běhu kolem jezera Most byl stanoven limit 444 závodníků. Kvůli zranění nakonec nemohl startovat švagr sestry Kristiny Bendové a tak se uvolnilo jedno místo právě pro Míru Bendu.

A proč zrovna běh kolem jezera Most?, „Před pěti lety, kdy už bylo jezero z větší části napuštěné a lokalita jeho okolí mi přišla zajímavá i s myšlenkou na budoucnost, až bude vše hotové. Přál bych si, aby sem jezdili běžci i přespolní, aby se na vlastní oči přesvědčili, že okolí Mostu není jen měsíční krajina,“ vysvětloval před startem závodu spíkrovi Petru Říbalovi z Evropy 2 hlavní organizátor Petr Pabišta.

Závodilo se na dvou tratích – 4,5km a 11km. Na tu delší vyběhlo úctyhodných 290 běžců. Mezi nimi i Míra Benda, který začal závod s rozumem a postupem času se propracovával dopředu před běžce, kteří zvolili zpočátku příliš ostré tempo. Přesto, že se jednalo o běh kolem jezera, tak o členitost nebyla nouze. Na borce čekala mimo jiné tři náročná stoupání a zhruba kilometr před cílem nejdelší výběh kopce, který prověřil závodníky po všech stránkách. „Moc rád jsem si zajel zazávodit někam za hranice naší oblasti. Běželo se po štěrkových cestách, vyjetých kolejích, kluzké trávě a částečně v blátivém terénu což značně stěžovalo výkon všech běžců. Ale rozvrhl jsem si s rozmyslem síly a tak jsem si závod užil,“ zhodnotil svoje vystoupení Miroslav Benda.

Jeho výkon stačil na slušné 30. místo v absolutním pořadí, ve zvláštně vypsané kategorii mužů od 40 do 55 let obsadil 13. místo, když 11 kilometrů zvládl v čase padesáti minut a pětadvaceti vteřin. Za zmínku stojí i výkon celkového vítěze závodu, kterým se stal bílinský Aleš Filingr, který jako jediný stlačil čas pod 40 minut, konkrétně o sedm vteřin.

Ondřej Váchal