Historie Draženovského novoročního běhu

26.12.2009 18:51

Skupinka draženovských atletů, závodících v tehdejší Jiskře Domažlice, pořádala v rámci tréninku společné vytrvalostní běhy po cestičkách v Draženovské hoře – v zimě po silnici směrem na Újezd, Trhanov nebo Petrovice. „Z této tradice vycházel výbor TJ Draženov, když se rozhodl založit pravidelný běh. Měl být nejen závodem, ale také příležitostí pro každého, kdo se rozhodne v jakémkoliv věku překonat vlastní pohodlnost a s tímto předsevzetím vejde, lépe řečeno vběhne do nového roku,“ říká  Václav Podestát, který po všechny roky vede kroniku a zapisuje do ní oficiální výsledky i další podrobnosti. Vydatnou pomoc při organizaci závodu poskytovali Draženovským také funkcionáři atletického oddílu Jiskra Domažlice,“ podotýká člen výboru TJ Sokol Draženov, který do roku 2003 stál v čele sportovců, Štěpán Sladký.

Kdo se účastní Kromě domácích domažlických běžců a běžců z Klenčí, Chodova, Postřekova, Dílů a Babylonu přijíždějí i ze vzdálenějších míst – Kouta na Šumavě, Kdyně, Bělé nad Radbuzou, Horšovského Týna, ale i z Plzně, Přeštic, Stříbra, Klatov, Sušice, Nýrska, Železné Rudy. Obliba tohoto novoročního setkání vyznavačů běhu s každým dalším ročníkem rostla a běhu se postupně zúčastňovalo nejen stále více aktivních sportovců, ale i těch, kteří sportují rekreačně. Z dosavadních dvaatřiceti ročníků běhu zaznamenali Draženovští nejvyšší účast při 12. ročníku v roce 1989, kdy se na trať vydalo 115 sportovců. „Mnozí běžci se na Novoroční běh rádi vracejí také proto, že je od prvního ročníku vedena kronika závodu, kde je zaznamenán výkon každého účastníka. Tak si může každý zavzpomínat a porovnat, jakou měl ve kterém roce výkonnost,“ říká kronikář Podestát.

Zajímavosti Novoročního běhu V kronice, kam je zaznamenáván každý ročník Novoročního běhu, je uvedeno, za jakého počasí se běželo. „Teploty se při jednotlivých ročnících běhu pohybovaly v rozmezí od plus 10 °C do mínus 15 °C. Vlastní závod se běží na trati Draženov, Újezd, Petrovice a dále po hlavní silnici od Domažlic zpět do Draženova. Trať se prakticky neměnila od třetího ročníku Novoročního běhu a měří 6 570 m. Start i cíl je u draženovské kapličky,“ vysvětluje a přidává další podrobnosti .

Rekord odolává přes čtvrt století Traťový rekord mužů zaběhl v roce 1983 tehdejší československý reprezentant Vlastimil Zwiefelhofer (*20. 11. 1952), který protnul cílovou pásku v čase 20:04 min. Nový traťový rekord v kategorii žen vytvořila při letošním běhu Kateřina Beroušková (*10. 9. 1991), která doběhla v čase 25:31 min. „Za zmínku také stojí výkony domažlického Petra Konopa, který jako jediný absolvoval všechny ročníky,“ podotýká kronikář. Tradice Draženovské zavazuje. „Věříme, že se nám podaří Novoroční běh v Draženově udržet i v letech příštích, mimo jiné i proto, že tento běh je zařazen do seriálu závodů Běžec Chodska,“ zakončuje Václav Podestát.                                                                                                                                                                         zdroj: Domažlický deník