Krajské přebory v krosu

13.04.2016 23:12

Zdravím, takto večer všechny. Zde si můžete přečíst celou verzi článku o krajácích v krosu, které se uskutečnily 2. dubna v Střelských Hošticích. 

 

 

Běžci bojovali na krajských přeborech v krosu

Střelské Hoštice – Počtvrté za sebou se uskutečnilo krajské mistrovství v přespolním běhu ve sportovním areálu ležícím mezi Střelskými Hošticemi a Horažďovicemi. Důvod je jasný. Nachází se zde totiž trvalá travnatá atletická krosová dráha, splňující všechna kritéria vydaná Mezinárodní atletickou federací a Českým atletickým svazem. Na společné Mistrovství Plzeňského a Jihočeského kraje v přespolním běhu se první dubnovou sobotu vydala i výprava z Domažlic.

Jediný cenný kov pro Domažlicko nakonec vybojoval dorostenec David Štefek.

Hned čtyři svěřenkyně vyslal do závodu atletické minipřípravky dívek trenér mládeže Mílařů Domažlice Jiří Voják. Nejblíže medaili byla Eliška Marková, která doběhla z dvaadvaceti startujících na pátém místě a na bronz nestačila v těsném finiši o jedinou sekundu. Hned za ní proťala cílovou pásku Tereza Hůrková. Do elitní desítky se vměstnaly i zbylé dvě dívky – konkrétně devátá Veronika Zůnová a desátá Adina Provalilová. Její starší sestra Stela pak v závodě atletické přípravky doběhla na šesté pozici. Na dvaadvacáté pozici pak závod dokončila Nikola Strnadová. Mílaře Domažlice ještě z děvčat reprezentovala dorostenka Alexandra De Sousa. Ta po takticky vedeném závodě na 3000m nakonec zaostala za bronzovou příčkou o 3 vteřiny a v krajské konkurenci obsadila čtvrtou pozici.

Nepopulární čtvrté místo bral i Ondřej Hůrka v kategorii mladších žáků. Záchranu v podobě zisku alespoň jedné medaile zajistil David Štefek v závodě dorostenců. Specialista na osmisetmetrovou trať zvládl čtyři kilometry v terénu za 14:22. Za Šilhavým s Krýslem to stačilo na třetí příčku.

Do hlavního závodu mužů pak nastoupili Ondřej Váchal s Radkem Veselým ve službách Mílařů Domažlice. Čest AC Domažlice pak odjel do Horažďovic hájit jediný zástupce, kterým byl Martin Pivoňka. Nechyběl ani třiasedmdesítiletý běžecký nestor František Marz z Kouta na Šumavě.

Za příjemného běžeckého počasí s teplotami okolo 15 °C vyběhlo na šestikilometrovou trať devatenáct běžců. Po úvodních kratších okruzích se na čele utvořila devítičlenná skupinka, kterou převážně táhnul specialista na 800 metrů Pivoňka. V tomto uskupení se drželi i Váchal s Veselým. Taktizování a vyčkávání skončilo zhruba někde na třetím kilometru, kdy se začala odpoutávat trojice Koželuch, Budil a Soukup. Za nimi o další pozice bojovali Váchal, Štěpáník, Šroubek, Veselý, Zwiefelhofer. Pivoňka si již běžel svoje tempo a hlídal devátou pozici. Nakonec všem „vypálil rybník“ Koželuch z Klatov, který v čase 20:40 prokázal v závěru nejvíce sil a o tři vteřiny předčil Budila z Písku. Na tuto dvojici v posledním okruhu začal ztrácet nakonec v cíli třetí Soukup z Českých Budějovic. Ten zaběhl „šestku“ za rovných 21 minut. Za ním už doběhl na čtvrtém místě náš zástupce Váchal, který na pro něj neoblíbené trati předvedl solidní výkon a příprava na hlavní sezónu pokračuje podle plánu . Jeho cílový čas se zastavil na hodnotě 21:19. Na sedmém místě pak doběhl Veselý s třicetivteřinovým mankem na oddílového kolegu a jak sám potvrdil, tak mu druhá polovina závodu „nechutnala“. Deváté místo pak obsadil Pivoňka, který se postaral o tempo závodu v první polovině trati a jako osmistovkař si otestoval vytrvalostní složku před dráhovou sezónou.

Za zmínku stojí i výkon Františka Marze, který se umístil na druhém místě v kategorii sedmdesátníků a zapsal si tak další čárku do kolonky absolvovaných závodů, kterých je nespočet.

Nyní čeká naše zástupce série závodů v rámci seriálu Běžce Chodska a závěrečná příprava před zahájením dráhové sezóny.

Ondřej Váchal