Na Korábu vítal běžce první sníh

13.11.2016 15:47

Hezkou neděli všem. V pátek vyšel v Domažlickém deníku článek o Běhu na Koráb, zde jeho verze i na našem webu. Jinak včera se zastavil kolotoč závodů v našem seriálu pro tento rok. Brzy očekávejte výsledky, fotogalerii a také celkové pořadí letošního ročníku. Mějte se hezky. Ondra

 

Na Koráb vyběhlo přes sedmdesát běžců

Kdyně – Sedmdesát dva běžců se zúčastnilo 29. ročníku Běhu na Koráb. Ten se tradičně koná první listopadovou neděli pod záštitou města Kdyně a Sportovní unie Domažlice. V rámci seriálu Hrbáček Běžec Chodska se jednalo o předposlední závod v letošním ročníku. V hlavních kategoriích zvítězili Tomáš Eisner a Kateřina Beroušková.

Na startu, který se odehrál na náměstí ve Kdyni, závodníky zkrápěl drobný déšť. Běh na Koráb se považuje za jeden z nejtěžších závodů v regionálním běžeckém seriálu, když trasa měří zhruba 6200 -6300m podle toho, jak závodníci „stříhají“ zatáčky v nekonečných serpentinách. Celkové převýšení se v tomto vrchařském klání pohybuje zhruba kolem 300 metrů, když cíl je na vrcholu kopce Koráb ve výšce 773 m.n.m. Po startovním výstřelu z rukou starosty města Kdyně Jana Lõffelmana se do boje vydala chodská elita, ale také plno běžeckých nadšenců z Plzně nebo Stříbrska.

Krátce po startu se na čele utvořila vedoucí skupina ve složení Eisner, Frei, Plojhar, Veselý a také Psůtka, který po kilometru začal ztrácet. S nevýrazným odstupem spolupracovala trojice Šála, Váchal a Teska. Zhruba na třetím kilometru se soupeřům začal vzdalovat Tomáš Eisner z Pilsenman klubu, který postupně navyšoval svůj náskok a v cíli se objevil v čase 26:26. Za ním se ale odehrávaly daleko zajímavější souboje. V serpentinách za Hájovnou se vytvořily dvojice Frei – Plojhar, Šála – Veselý a Teska – Váchal. Ty ale neměly dlouhého trvání, pořadí se přelévalo každou chvíli a největší sílu v kopcích prokázal Bohuslav Šála, který se prohnal okolo dua Frei – Plojhar a doběhl si v čase 26:46 pro druhé místo, což bylo největší překvapení letošního ročníku. Reprezentant Karate Domažlice tak po výborných výkonech v závodech s přírodními překážkami zabodoval i ve vyloženě běžeckém klání. Třetí místo nakonec vybojoval Martin Frei, který v závěrečném nejostřejším stoupání odrazil nápor triatlonisty Tomáše Plojhara. Frei běžící za AK Kroměříž dokončil závod v čase 27:06. Plojhar na něj v závěru ztratil dvacet vteřin a ještě musel finišovat, protože se na něj po vystupňovaném závodu nebezpečně dotahoval Ondřej Váchal (Mílaři Domažlice). Ten si v závěrečné fázi závodu poradil jak s šestým Teskou, tak na sedmém místě finišujícím rivalem Veselým. Osmý doběhl Petr Kamic a za ním již zástupci veteránských kategorií. V čase 29:04 zvítězil mezi čtyřicátníky Norbert Švarc ( Mílaři Domažlice), před Veselým z Plzně a Majerem z Domažlic. Mezi padesátníky se prosadili na první příčky pouze přespolní borci. Vítězem se stal Ivan David ze Stříbra v čase 29:47 a byl zároveň posledním kdo stlačil čas pod hranici třiceti minut. Druhý byl Pospíšil z Tlučné a třetí místo bral Černý z klubu Cyklo Atom. Mezi šedesátníky dramatický souboj zvládl v závěru lépe Jiří Královec ( Mílaři Domažlice), který časem 34:08 předčil o 4 vteřiny Ruse z KČT Nýrsko. O víc jak minutu zpět doběhl třetí v kategorii Lukačišin z CKS Malát Klatovy.

Ženský závod ovládla reprezentantka v běhu na lyžích Kateřina Beroušková, která v celkovém pořadí uzavřela elitní desítku. V kvalitním čase 29:15 nadělila druhé Kožíškové z Prazdroje Plzeň přes dvě minuty. O další minutu zpět byla Kubrová z Pilsenman klubu. Mezi šesti ženami nad 35 let byla nejrychlejší Stáňa Forsterová z SC Marathon Plzeň v čase 32:59. Druhá doběhla Vančurová z BKV Holýšov a třetí Poláková ze Sokola Postřekov.

Zatímco na startu závodníky osvěžoval déšt, v cílovém prostoru je přivítal první sníh. Tento údiv a překvapení šli běžci rychle zajíst gulášem, který pro ně byl připraven v horské chatě na Korábu. Poté již spřádali plány na poslední závod, kterým bude 12. listopadu Capartická osma, která definitivně rozhodne o celkovém pořadí letošního seriálu.

 

Ondřej Váchal