Na přelomu měsíce se závodilo v Nýrsku, Chotěšově a Plzni

05.05.2016 19:18

Zdravím atletický světe. O uplynulém víkendu někdo "pálil čarodejnice", někdo ale závodil. Několik zástupců z našeho regionu startovalo na běžeckých kláních mimo náš okres. Zde si o tom můžete přečíst v mém reportu. Ondra Váchal

 Na přelomu měsíce se závodilo v Nýrsku, Chotěšově a Plzni

Domažlice - Hned na několika místech v Plzeňském kraji byli vidět domažličtí atleti o víkendu 30. dubna – 1.května. V sobotu si pro vítězství na 1. ročníku Přeštické desítky zajel Norbert Švarc z Mílařů Domažlice. V náročném závodě, který má podobný charakter jako třeba kros v Bělé, byl ze zhruba sto startujících nejrychlejší a s časem 39:01 se stal absolutním vítězem. Ve své kategorii nad 40 let nadělil druhému v cíli šest a půl minuty. Jediným konkurenceschopným soupeřem mu byl během celého závodů vítěz kategorie do 40 let Ondřej Mulač, ten nakonec závod dokončil v čase 39:23. „ Běžel jsem s jedním borcem zhruba do osmého kilometru, tam jsem lehce nastoupil a postupně náskok navyšoval. Po dlouhé době jsem vyhrál závod jako absolutní vítěz, což mě velice těší. V neděli 8. května se chystám na Běh osvobození na Dílích,“ řekl v cíli Norbert. Sedmnácté místo v téže kategorii pak bral také další domažlický zástupce, kterým byl Luboš Reif.

Část domažlických běžců pak vyrazila na 4. ročník Běhu Chotěšovem. Jedná se o kros tvořen převážně polními a lesními cesty, doplněn o krátký přeběh po asfaltové silnici. Na závodníky čekal mírně zvlněný terén a třešničkou byl jeden prudký výběh cca 30 metrů. Celková vzdálenost hlavního závodu je 5,65 km. I zde naši borci posbírali několik cenných kovů. V kategorii žen do 40 let se v rámci přípravy na triatlonovou sezonu proběhla Jana Brantlová startující za Mílaře Domažlice, ta obsadila třetí místo za výkon 24:46. Hojnější zastoupení jsme měli v kategorii mužů nad 40 let, která byla spojená i s běžci nad 50 let. Druhý v čase 23:43 doběhl Milan Ondrášik z Holýšova. Pátý byl Petr Hojda. V těsném finiši o čtvrté místo nakonec borec z Klenčí podlehl a dosáhl času 26:19. Sedmé místo pak obsadil Vlastimil Kubal z Brnířova za čas 28: 42. Nechyběli ani naši nejvěrnější veteráni nad 60 let. Tam zvítězil Karel Fait z AGP Domažlice. V cíli byl za 26:04. Spokojen byl i František März z Kouta na Šumavě, který ho doprovodil na stupně vítězů jako stříbrný.

Podobně jako Přeštická desítka si premiéru odbyl i plzeňský Decathlon Run for all. Na první ročník závodu, který pořádal oblíbený sportovní obchod se vydala i výprava z Domažlic. Nejúspěšnějším byl Pavel Majer, který skončil v absolutním pořadí na 13. místě. V kategorii nad 40 let pak bral za výkon 48:23 na 11 km trati druhé místo. Vítěz závodu triatlonista Přemysl Švarc, který se stále pokouší o nominaci na Olympijské hry v Riu zvládl tuto distanci za 40:38. Po sobotním závodě v Přešticích se znovu na start postavil i Luboš Reif a ten doběhl ve své kategorii na 20. místě. Celkem se hlavního závodu zúčastnilo 66 bězců. Závodilo se i ve štafetách na 2x 5,5km. Tam v mix štafetě borec z Mílařů Domažlice Filip Cenefels reprezentoval svého zaměstnavatele Decathlon a ve spolupráci s Kateřinou Zelenkovou vybojovali třetí místo v čase 48:39. Sportovní dopoledne bylo připraveno i pro rodiče s dětmi a tak si zazávodila i mládež z oddílu Mílaři Domažlice. Na trati 1480 metrů vybojoval stříbro Ondřej Hůrka. Něco málo přes kilometr zvládla i Nikola Strnadová, která ve své kategorii dokonce zvítězila. Čtvrté místo pak brala Tereza Hůrková na distanci 740 metrů.

Závodní víkend zakončili domažličtí v Nýrsku. Tam oslavili svátek práce startem na 40. ročníku Jarního přespolního běhu Bystříckým parkem. V kategorii žen do 34 let doběhla šestá Libuše Tichá z Brnířova. To v ženách nad 35 let zvítězila Stáňa Forsterová z SC Marathon Plzeň v čase 21:52. Čtvrtá byla Lucie Formanová z Mrákova a za ní doběhla Dáša Konrádyová běžící za LK Tatran Chodov. Ženy stejně jako veteráni nad 60 let běželi trasu dlouhou 5 km, ostatní kategorie dospělých čekal závod dlouhý 7,4km. Po zlatu z Chotěšova doplnil sbírku cenných kovů z víkendu Karel Fait, když mezi šedesátníky doběhl třetí v čase 33:56. V kategorii nad 70 let doběhl druhý Bohumil Valtr s časem 27:41, startující za Dům seniorů Kdyně. Čtvrtý pak byl běžecký nestor František März z Kouta na Šumavě.

 

Ondřej Váchal