Novoroční běh odstartoval letošní běžecký rok

09.01.2017 20:07

Článek o Novoročním běhu vyšel ve čtvrtek 5. ledna v Domažlickém deníku. 

 

Na Nový rok se v Draženově vítězilo mládí

Draženov – Jubilejním čtyřicátým ročníkem Novoročního běhu v Draženově byla odstartována sportovní sezóna na Domažlicku. Na prvního ledna panovaly ideální běžecké podmínky, kdy se rtuť teploměru pohybovala kolem bodu mrazu a borce během celého závodu doprovázelo sluníčko. Závod přilákal rekordních stodeset účastníků! V letošním roce se s tratí dlouhou 6630 metrů nejrychleji popasoval triatlonista Tomáš Plojhar, zde reprezentující AC Domažlice.

Po startu, který obstaral nekompromisním výstřelem František Novák starší, se běžci vydali Draženovem směrem na hlavní silnici, která vede z Draženova na Babylon. Zde na metě jednoho kilometru se na čele zbytku startovního pole „utrhla“ dvojice ve složení Tomáš Plojhar a Ondřej Váchal. Toto duo spolu vydrželo zhruba třetinu trati, poté se Plojhar začal Váchalovi vzdalovat a běžel si vstříct premiérovému vítězství na Novoročním běhu mezi muži. Rozhodující náskok si vypracoval mezi stoupáním z křižovatky od Újezda a dlouhým seběhem do Petrovic. „ Ondra se mnou držel tempo nějaké dva kilometry, poté jsem zrychlil a po výběhu z Petrovic jsem si náskok víceméně hlídal,“ popsal rozhodující fázi závodu teprve osmnáctiletý vítěz, který cílovou pásku před statkem U Podestátů proťal v čase 22:21. K Váchalovi se začala přibližovat trojice Martin Voják, Ondřej Teska a Josef Veber. Ta ho nakonec na cyklostezce před Draženovem dostihla. Voják si lépe rozvrhl síly a lepším závěrem si doběhl pro druhé místo v čase 23:04, což bylo o deset vteřin rychleji než cíloval Váchal. Mezi oba zástupce domažlických Mílařů se vklínil ještě Teska, reprezentující Lesy ČR Domažlice, který vybojoval cenné třetí místo. Elitní čtveřici potrápil i Josef Veber, který časem 23:20 s přehledem zvítězil v kategorii mužů nad 40 let. Druhému Švarcovi borec z LK Tatran Chodov nadělil téměř osmdesát vteřin. Podobně příjemným překvapením jako triumf Plojhara bylo i páté místo v hlavní kategorii, které vybojoval v kvalitním čase 24:16 Stanislav Kokaisl, který byl hlavně v mládežnických kategoriích výborným běžcem na dráze.

S Martinem Freiem, který tentokrát nebojoval o vítězství, strávil druhou část na trati Martin Váchal, kterému to vyneslo vítězství mezi padesátníky. S časem 26:05 porazil o šestnáct vteřin druhého Šroubka z Plzně. Jen o půlminuty pomaleji běžel Jakub Selnar, který reprezentuje mládežnické družstvo fotbalové Viktorie Plzeň a zde mu tento výkon stačil na vítězství v kategorii dorostenců. To že letošní ročník patřil nastupující generaci potvrdila i kategorie žen do 35 let, kde zazářila Barbora Beroušková, která v šestnácti letech překonala všechny zkušenější soupeřky, včetně loňské vítězky Petry Kavijové ( nově již Dolejšové). Vítězka stlačila čas o dvě vteřiny pod hranici osmadvaceti minut. Boj o první místo byl ale velmi napínavý, jelikož reprezentantka Sport Clubu Plzeň Beroušková zvítězila nad Dolejšovou o pouhé tři vteřiny. Další minutu ztratila třetí v cíli Vendula Peteříková z ASK Slavia Praha. Ženám nad 35 let pak kralovala stálice Stanislava Forsterová ( SC Marathon Plzeň), která s časem 28:15 nedala soupeřkám sebemenší šanci.

V početném poli běžců byla hojně obsazena i kategorie mužů nad 60 let, kde se z vítězství radoval Karel Fait z AGP Domažlice v čase 29:53. Ten tentokrát nedal svému rivalovi Jiřímu Královcovi z Mílařů Domažlice šanci a čekal na něj v cíli něco málo přes minutu a půl. Ten si v závěru alespoň pohlídal druhé místo před dotírajícím Václavem Šůchou ze Stříbra. Organizátoři z SK Draženov, kteří byli nadšeni z překročení hranice sto účastníků, připravili pro ty nejlepší v každé kategorii hodnotné ceny, letos hlavně formou energetických doplňků a sportovní výživy. Zároveň v letošním roce premiérově přichystali tištěná čísla a tak všichni závodníci mají mimo vlastní výkony a skvělou atmosféru Novoročního běhu i tuto trefnou vzpomínku. Jubilejní ročník oblíbeného běžeckého klání tak odstartoval další ročník seriálu závodů v našem regionu.

 

Ondřej Váchal