Nový závod Mílaři uspořádali v Caparticích

21.11.2016 14:08

Zdravím a přikládám článek o premiérovém závodě, který uspořádal oddíl Mílaři Domažlice 28. října. Report v tisku vyšel 9. listopadu. 

Mílaři uspořádali první ročník krosového závodu

Capartice – Historicky první ročník krosového závodu uspořádal atletický oddíl Mílaři Domažlice. Ten se uskutečnil 28. října v Caparticích. Premiérový ročník si nenechalo ujít 66 závodníků všech věkových kategorií. Kromě atletů z pořádajícího oddílu si přijeli zazávodit i běžci z Plzně, Chebu i jiných regionálních klubů.Zázemí, start i cíl jednotlivých tratí byl v těsné blízkosti chaty TJ Spartaku Klenčí pod Čerchovem, která se nachází na konci podhorské osady Capartice. Velitel tratí Vítězslav Fronk naplánoval trasy závodu do přilehlého lesa, kde se v nádherné přírodě sváděly urputné boje o vítězství v jednotlivých kategoriích. Převážnou část startujících tvořily dětské kategorie, i s ohledem na to, že pro dospělé byla vypsaná kategorie – muži a ženy příchozí, kteří běželi 3 kilometry. Pro malé zájemce o atletiku byla připravena i dětská atletika, která byla rozprostřena na několika stanovištích, kde si mohli potencionální zájemci o tento sport vyzkoušet spoustu atraktivních atletických disciplín. Po vyhlášení vítězů nechyběla ani tombola, kde se závodníci mohli těšit z věcných cen „ S účastí závodníků i dětí, kteří si přišli vyzkoušet pro ně nové disciplíny, jsme spokojeni. Dík patří organizačnímu týmu Mílařů a také sponzorům, se kterými jsme zvládli uspořádat první ročník Podzimního přespoláčku. Věřím, že se tento závod uchytí a vytvoří si oblibu u atletické veřejnosti,“shrnul za pořádající oddíl ředitel závodů Jiří Voják.

Ihned po skončení závodů navázali domažličtí Mílaři soustředěním. To bylo určeno pro dětské kategorie ve věku od 6 do 13 let. Atletický kemp odstartoval páteční závod a trval do nedělního odpoledne. Soustředění proběhlo v Caparticích ( stejně jako na jaře) a zúčastnilo se ho 32 dětí. Rámcový program dne vypadal následovně: rozcvička, snídaně, dopolední fáze, kterou tvořil převážně trénink kopců, úseků, technika běžecké abecedy a rozvoj odrazových schopností. Po této fázi čekal na atlety oběd a odpolední lehčí fáze během které děti pilovaly přeskoky překážek a závodily proti sobě v družstvech ve štafetách či vědomostních soutěžích. Večer pak probíhaly různé hry družstev, do kterých byly děti po celý průběh soustředění rozděleny. Zpestřením pro ně pak byla sobotní odpolední fáze, kdy jim trenéři naplánovali výlet do Klenčí do domu Přírody. V neděli pak zakončili tento třídenní pobyt v podhorské oblasti tradičním mílařským „orienťákem“, kde bylo připraveno devět kontrol, které musely děti v rámci rozvoje všeobecných znalostí a rozvoje fyzické kondice najít v co nejrychlejším čase.

"Toto soustředění bylo pojato spíše regeneračně a s pozvolným začátkem přípravy na novou sezonu. Zároveň jsme částečně zhodnotili uplynulou sezonu a již spřádáme plány do příštího roku. To, že na soustředění bylo přes třicet dětí jen dokazuje, že tuto práci děláme rádi a baví to i naše děti. Velký dík patří dětem, jejich rodičům a v neposlední řadě trenérskému štábu, který věnuje přípravce spoustu času,“ poděkoval za trenéry Voják.

Ondřej Váchal