Pravidelní účastníci Běžce Chodska se představili na závodech v Klatovech

06.01.2016 18:34

Klatovy – Na druhý svátek vánoční se v Klatovech uskutečnil již 25. ročník Vánočního běhu pod Černou věží a nechyběli ani domažličtí vytrvalci. Na závod přišli mladí, staří, výkonnostní běžci, milovníci jiných sportů, hobbíci, ale i ti, kteří se chtěl jen „hecnout“ a vypotit vánoční cukroví a zvládnout toto běžecké klání. Jen v hlavním závodě, který zahrnoval kategorie starších žáků až po veterány, startovalo kolem 200 běžců. Velké množství závodníků v dětských kategoriiích pak absolvovalo svoje závody na okruhu na náměstí.

S tak hojnou účastí nepočítali ani sami organizátoři a do průběhu závodu to přineslo značné zmatky. Pro některé běžce ani nezbyla startovní čísla, a problémy to způsobilo i při tvorbě výsledkových listin po dobězích jednotlivých závodů, což bylo vidět při zmatečném vyhlašování vítězů. Závodníkům to však tolik nevadilo, protože při samotném běžeckém zápolení byli hlasitě povzbuzovány diváky, kteří doslova obsypaly vyhlášené schody, které čekaly na běžce v každém okruhu.

Během celého programu panovalo jarní počasí, které připomínalo spíše velikonoční svátky než druhý svátek vánoční. Organizátoři připravili navíc mírnou změnu trati, hlavně start byl přesunut na spodní část náměstí. Celková vzdálenost tak byla zhruba o 200 metrů kratší než v předchozích ročnících a měřila cca 4600m. Nejrychleji se s ní popasoval Pavel Štěpáník z TJ Sušice, kterého se v prvním kole drželi borci z Domažlicka, Martin Frei běžící za AK Kroměříž a reprezentant domažlických Mílařů Radek Veselý. Štěpáník se nakonec díky kvalitnímu poslednímu okruhu stal vítězem tohoto ročníku v čase 15:25. Druhý doběhl o dvě vteřiny Vlastimil Zwiefelhofer z Atletiky Klatovy, až třetí dokončil s čtyřvteřinovým mankem na vítěze Martin Frei. Tréninkové manko pocítil podobně jako Frei i Veselý, který v druhé polovině závodu začal ztrácet a závod nakonec dokončil na sedmém místě v čase 16:03. V našlapané konkurenci mužů do 40 let se umístili i další domažličtí, osmnáctý byl Vítězslav Fronk mladší za Karate Domažlice s časem 18:06. O šestnáct vteřin pomalejší byl Ján Maník z Chodova a hned za ním se v cíli zjevil Pavel Majer z Domažlic. Těsně o dvě sekundy nepokořil dvacetiminutovou hranici Luboš Reif. Toho v těsném finiši předčil téměř o prsa Petr Kolář z Gerresheimeru, kterému to stačilo na sedmé místo mezi čtyřicátníky. Tam překvapivě nezvítězil Norbert Švarc z Mílařů Domažlice, který se musel sklonit výborně běžícímu Kovářovi z Unhoště. Švarc cíloval v čase 16:43. O půl minuty zpět byl jeho oddílový kolega Vítězslav Fronk, který se musel spokojit se čtvrtým místem. V padesátnících zazmatkoval Pavel Beroušek z Postřekova, který běžel o jedno kolo více, tedy pět, proto přišel o vítězství. To vybojoval Karel Voráček z Dolan.I přesto měl náš region zastoupení na stupních vítězů, když třetí v čase 20:12 doběhl Miroslav Benda, který si tentokrát obul závodní oděv a přenechal fotoaparáty zbytku rodiny. Tradičně kvalitní a hojné zastoupení na tomto závodu měla kategorie veteránů nad 60 let. Naši borci se museli sklonit místním šedesátníkům. Za Lukačišinem a Rusem si pro bronz doběhl trenér domažlických Mílařů Jiří Královec s časem 20:06. Za ním finišoval o dvacet vteřin později Karel Fait z AGP Domažlice. Naší trojici veteránů doplnil pátý Jiří Konop, hájící barvy Mílařů Domažlice. Nechyběl ani František Marz, který se představil v kategorii mužů nad 70 let. I on zaslouží obdiv, že závod s náročnými schody zvládl. Pořadatelé museli být potěšeni i počtem startujících v kategorii žen. Těch se na start postavilo šestačtyřicet! V ženách do 40 let dominovala vynikající běžkyně na dráze Dana Pernicová z Prahy v čase 13:10. Čtyři vteřiny scházely Janě Brantlové k umístění na stupních vítězů, když triatlonistka běžící za Mílaře Domažlice dosáhla času 14:53a doběhla čtvrtá. Naši zástupci se tak neztratili ani během vánočních svátků a je vidět, že pilně trénují na blížící se sezónu.

 

                                                                                                                                                                Ondřej Váchal