V lesoparku Škarman zvítězil Kamic před Váchalem

29.04.2016 14:41

Ahoj všem. Zde si můžete přečíst celý článek o Běhu Škarmanem. V středu vyšel v tištěném deníku trošku kratší článek.

 

 

Domažlice – Ani nástrahy aprílového počasí neodradilo 144 běžců, kteří dorazili na XV. ročník memoriálu Vladimíra Reta a Marka Kubalíka. Ten se běhá v rámci tradičního Běhu Škarmanem. Zároveň v den závodu, sobotu 23. dubna, by Kubalík oslavil 40. narozeniny. Pořadatelé ze Sportovního klubu policie Domažlice, Sportovního klubu policie ŠPS Domažlice a Sportovního klubu policie Psohlavec potěšila hojná účast v dětských kategoriích a v hlavní kategorii mužů se objevilo mnoho známých ale i nových tváří.

Díky dobře spolupracujícímu organizačnímu týmu a průběžnému vyhlašování dětských kategorií, se do minuty dodržel časový program a tak v 11:35 vystartovala skupinka žen s dvěma dorostenci. Byl pro ně přichystán okruh dlouhý zhruba 1700 metrů, ve kterém se borci musejí poprat s táhlým stoupáním po asfaltu, častými změnami tempa způsobené ostrými zatáčkami, nebezpečnými seběhy a lahůdkou bývá třicetimetrové prudké stoupání, které prověří i zkušené atlety. Zmíněné kategorie absolvovaly tento okruh dvakrát. Podobně jako při Běhu Koutem si v poklidu pro vítězství mezi dorostenci doběhl David Štefek z Mílařů Domažlice. Mezi ženami to bylo daleko zajímavější. Od začátku se na čele držela Vendula Fronková, kterou naháněla čtveřice ve složení Alexandra De Sousa, Anna Fronková, Stáňa Forsterová a Jana Brantlová, vracející se k závodění po potížích s achillovou patou. Výborný závod běžela Anna Fronková, která potrápila o dvanáct let mladší Vendulu. Nakonec se z celkového vítězství radovala druhá jmenovaná, která v dresu AC Domažlice dosáhla času 15:54. Jen o tři vteřiny za ní finišovala reprezentantka Mílařů Domažlice Anna Fronková, která se zároveň stala vítězkou kategorie žen nad 35 let. V čase 16:19 proťala cílovou pásku před početným davem fanoušků dorostenka De Sousa. O dalších deset vteřin později doběhla Brantlová, která byla ráda, že se konečně mohla postavit na start a nyní již upíná pozornost na triatlonovou sezonu. Mezi obě dívky, reprezentující Mílaře Domažlice se ještě časem 16:22 vklínila Forsterová z SC Marathon Plzeň, což stačilo na druhé místo v kategorii starších žen. Třetí v této kategorii doběhla Veronika Poláková z Postřekova.

Kolem poledne se již u startovní čáry sešla sestava, která měla za úkol zdolat tři kola, tedy přibližně 5100m. Při absenci Vojáka a Freie se o medaile měli podělit domažličtí Mílaři Váchal s Veselým a bělský Kamic. Toto trio si již od úvodních metrů postupně vytvářelo značný náskok na zbytek startovního pole. Celé první kolo vedl Veselý, doprovázen Váchalem a Kamicem. Situace se nezměnila ani po výběhu proslulého „krpálu“.V polovině druhého kola se poprvé na první příčku propracoval Kamic a začal si na dvojici mladíků vytvářet náskok. Tohoto útoku využil i Váchal, který se snažil nástup zachytit a poutekl kolegovi Veselému. Kamic si již zbytek závodu pohlídal a konstantním tempem si doběhl pro vítězství v čase 19:32. Po výhře v Bělé a Koutě tak završil vítězný hattrick. V boji o druhé místo více sil v závěrečném okruhu prokázal Váchal, který udržel nastolené tempo a po sérii čtvrtých míst si doběhl pro stříbrnou medaili v čase 19:49. Veselý se třetím kolem protrápil a bronz bral za výkon 20:11. „Byl to poslední kros před závody na dráze, tak jsem rád, že se mi zadařilo.V následujících dnech mě čeká finální příprava před dráhou a prozatím to vypadá dobře. Věřím, že mě čeká úspěšná sezóna,“ prohlásil druhý v cíli Váchal. V čase 21:04 pak cíloval první „čtyřicátník“, kterým nebyl nikdo jiný než Norbert Švarc. Ten ale v lesoparku Škarman neměl lehkou práci, když Víťovi Fronkovi utekl o pouhých osm vteřin. Solidního času 21:30 dosáhl i Zdeněk Forster z AC Domažlice. Nejhůře obsazenou kategorii mužů nad 50 let vyhrál Pavel Beroušek z Postřekova, který čekal 30 sekund na Martina Váchala, který v barvách LK Tatran Chodov získal stříbro. Hned osmička borců v kategorii nad 60 let se prala o cenné body do seriálu. Nejrychlejší z nich byl v čase 25:39 Jiří Královec. Trenér domažlických Mílařů sváděl nelítostný boj s rivalem Karlem Faitem, který nakonec vyzněl ve prospěch prvně jmenovaného o pět vteřin. Třetí pak s minutovým mankem doběhl Otakar Piskáček z Kdyně. Potěšitelný je i start pěti nových tváří v hlavní kategorii mužů do 40 let. Vůbec premiéru v závodě Běžce Chodska tak zažili Filip Votava, Michael Kuča, Tomáš Drozda, Tomáš Sýkora a Jakub Hofmeister, kteří reprezentovali Domažlice, respektive Šumavu Domažlice. Organizátoři běžeckého seriálu budou jistě nadšeni pokud další nové tváře dorazí i na další závod, kterým je 8. května Běh osvobození na Dílích.

Ondřej Váchal