V pátek proběhne slavnostní vyhlášení

11.11.2015 17:44

V Draženově budou vyhlášeni nějlepší běžci

Draženov – V kulturním domě v Draženově proběhne v pátek 13. listopadu slavnostní večer. Od 18 hodin zde totiž budou vyhlášení nejlepší Běžci Chodska za rok 2015. Vše se uskuteční v sále kde probíhá prezentace při Novoročním běhu, který je tradičně zahajovacím podnikem každoroční dlouhodobé soutěže.

Letošní ročník byl plný novinek a zároveň testovacím pro závodníky i samotné organizátory. Přibyl jeden nový závod, kterým byla Horšovskotýnská pětka, která proběhla v pekelném vedru v polovině července a prověřila kvality závodníků na tartanovém ovále. Dále se také změnilo bodování, kdy na předních příčkách jsou v počtu bodů relativně velké rozdíly. Pořadatelský tým v čele s rodinou Beroušků se snažila pro letošní ročník přilákat i závodníky z jiných koutů republiky, což se jim částečně povedlo. Ve výsledkových listinách jsme tak mohli spatřit závodníky nejen z Chodska, ale také například z Prahy, Plzně, Pardubic, Stříbra, Tachova, Úpice a dalších regionů. Šestnáctidílný seriál tvořily tyto závody: Novoroční běh v Draženově, Běh Koutem, Bělská pětka, Běh Škarmanem, Běh osvobození na Dílích, Horem dolem Chospílem ( Postřekov), Chodsko Grand Prix, Běh na Čerchov, Horšovskotýnská pětka na dráze, Běh přáleství Klenčí – Waldmunchen, Panevropský půlmaraton, Podčerchovský kros na Babí hoře u Chodova, Memoriál Matěje Mauera v Caparticích, Běh Babylonskými lesy, Běh na Koráb a kolotoč se zastavil tuto sobotu při Capartické osmě. Z těch 16 závodů se borcům počítá dvanáct nejlépe hodnocených závodů, při vetším počtu závodů se nejnižší bodové zisky škrtají. Navíc běžec bez ohledu na bodový zisk v závodě získává plusový bod za účast, tyto body se v konečném součtu neškrtají. Novinkou, která bude jistě znovu diskutována na pátečním slavnostním vyhlášení bude ta, že bodují všichni závodníci bez ohledu na trvalé bydliště. Což bylo snahou oragnizátorů zvýšit konkurenci ve všech kategoriích. Posledním důležitým aspektem je to, že vyhlášeni budou pouze borci, kteří odběhli alespoň pět závodů. A kolik vůbec bude v Draženově oceněných? V hlavní kategorii mužů do 40 let to bude osmička nejlepších. Mužů do 50 let si pro cenu dojde také osm, U mužů do 60 let a nad 60 let to pak bude shodně pětice nejúspěšnějších. U žen bude vyhlášeno pět nejlepších do 35 let a v kategorii nad 35 let bude systém stejný.

Naprostým unikátem mezi letošními oceněnými bude jistě Jiří Voják z Mílařů Domažlice. Koutský rodák totiž letos věnoval závodům Běžce Chodska velkou pozornost a naprosto semlel veškerou konkurenci. Z šestnácti možných závodů absolvoval patnáct běžeckých klání a v ani jednom nenašel přemožitele. Jeho bodový zisk tak dosáhl uctýhodných 315 bodů. Jedinou kaňkou je, že kvůli zranění nemohl nastoupit na Panevropský půlmaraton a přišel tak o šanci zvítězit všech šestnáct závodů. Za zmínku jistě stojí ti, kteří nevynechali ani jeden závod. To se povedlo jednomu z hlavních organizátorů Pavlu Berouškovi a mezi ženami ani jednou nechyběla Vendula Fronková. Jak to všechno dopadlo na ostatních pozicích a kdo bude vyhlášen se můžete přijít podívat v pátek v 18:00 do Draženova. Jsou zváni všichni běžci, rodinní příslušníci, kamarádí, přátelé a široká veřejnost. Během večera krom oceňování těch nejlepších, připravili organizátoři bohatý kulturní program, který bude jistě bavit.

Ondřej Váchal