V sobotu 28. května se běželo na Hrádek

05.06.2016 16:52

Na Hrádku byl nejrychleji Teska s Berouškovou

Újezd – Celkem šestačtyřicet běžců vyběhlo v sobotu 28. května před polednem na vrch Hrádek do prostoru před restaurací Chodská chalupa v rámci závodu Chodsko Grand Prix. Závod, který vede nejznámějšími historickými místy popisovanými ve slavném románu spisovatele Aloise Jiráska „Psohlavci“ a klade si za své poslání přispět k posílení chodských tradic doma i v zahraničí, napsal již své šesté pokračování. O organizaci a plynulý chod závodu se postarala společnost Hrbáček s.r.o., která je i hlavním sponzorem seriálu regionálních závodů - Hrbáček Běžec Chodska.

Závod, který vede z Klenčí pod Čerchovem přes Lipovou alej před Trhanovem, kolem zámku v Trhanově, skrz lesík Dubí do osady Pila, kde byla připravena pro závodníky občerstvovací stanice. Poté již je čekala náročnější druhá polovina 9,6km dlouhé trasy směrem do Újezda, kde se narodil slavný Jan Sladký Kozina, tam byla na borce přichystána otočka a závěrečné stoupání na vrchol Hrádek.

Při absenci zraněného Jiřího Vojáka, Ondřeje Váchala, který dal přednost dráhovým závodům v rámci 1. ligy a Radka Veselého, který si plnil studijní povinnosti, byli hlavními favority na vítězství Petr Kamic s Ondřejem Teskou. Mezi ženami pak adeptkou na vítězství byla Kateřina Beroušková.

Papírové předpoklady se potvrdily, a již od začátku se „utrhlo vedoucí duo – bělský Kamic a zástupce Lesů ČR Domažlice Teska. Dvojice spolu běžela do 4. kilometru, ale poté Kamice začal trápit stehenní sval. „ V týdnu mě trošku tahalo stehno a na závodech jsem si to dodělal. Musel jsem zpomalit a jen díky Norbertovi Švarcovi, který mě hecoval, jsem závod dokončil za ním.“ uvedl Kamic. Vítězem letošního ročníku Chodsko GP se tak stal Ondřej Teska v čase 36:43. Kamic finišoval v čase 38:13. Mezi oba borce se vklínil již zmíněný Švarc, který jako vítěz kategorie čtyřicátníků vystoupal na Hrádek v čase 38:10. Po něm už vítaly davy fanoušků u Chodské chalupy nejrychlejšího padesátníka, výborného vrchaře Ivana Davida ze Stříbra. Ten stlačit čas pod 39 minut, konkrétně o 16 vteřin. Minutu čekal v cíli na svého oddílového kolegu Víťu Fronka Norbert Švarc, zástupce Mílařů Domažlice na stupních vítězů doplnil v čase 40:22 Pavel Majer z Domažlic.

Poté již úřadovali lyžaři z Chodova. Ženskou kategorii ovládla Katka Beroušková v čase 40:43. V padesátnících na druhém místě ve výkonu 41:11 cíloval Martin Váchal. Na Pavla Berouška tentokrát zbylo nepopulární čtvrté místo.

Po Berouškové se v cíli z žen objevila jako druhá Jana Brantlová. Domažlická Mílařka dosáhla času 43:52 a již podruhé za sebou porazila průběžně vedoucí ženu seriálu Vendulu Fronkovou, která doběhla třetí. Tu ale ještě porazila výborně běžící Barča Beroušková, která časem 45:28 vyhrála kategorii juniorek. Napínavý souboj o vítězství se sváděl v kategorii žen nad 35 let. Tam nakonec o osm sekund Stáňa Forsterová z SC Marathon Plzeň porazila Aničku Fronkovou, reprezentující domažlické Mílaře. Třetí místo brala Veronika Poláková z Postřekova. Před podvečerním závodem v Bavorsku si na Hrádek vyběhl i trenér Mílařů Jiří Královec, který časem 47:35 ovládl věkovou sortu nad 60 let.

„ Pole závodníků se příliš nemění, letos jsem již očekával některé běžce ze sousedního Německa, ale i přes mediální podporu pana Karla Reitmaiera se bohužel nikdo nedostavil. Vzhledem k tomu, že společnost Hrbáček s.r.o., je známá i prodejem stavebnin, nachystali jsme pro vítěze místo tradičních pohárů „ Vítězné zednické lžíce“. Počasí bylo možná až moc letní, ale všichni závodníci zdárně dokončili tento krásný závod. Po závodě mohli zůstat na Hrádku a posedět při poslechu živé hudby, která byla přichystána při příležitosti pětadvacetileté existence naší společnosti,“ uvedl za hlavního pořadatele Štěpán Thomayer.

Dalším závodem seriálu je 11. června Běh na Čerchov, podle mnohých nejtěžší ze všech, které jsou pořádané v našem regionu.

 

Ondřej Váchal