V Sušici proběhl oblíbený mítink

20.05.2016 09:02

Hezké páteční dopoledne přeji. V přiloženém reportu si můžete přiblížit jak to vypadalo 10. května na Velké ceně Sušice, kde většina atletů - dráhařů zahájila hlavní sezónu. Dnes vyšel v DD lehce zkrácený článek, zde plná verze. Zítra na Chospílu čus ;)

 

Domažličtí atleti závodili na Velké ceně Sušice

Sušice - Na oblíbeném mítinku Velká cena Sušice, který se pořádá jako Memoriál Ladislava Nešpora a Ády Blahůta, se představili i domažličtí atleti. Pro většinu z nich to byl letošní první start na dráze. Za AC Domažlice přijel závodit Tomáš Šleis a Martin Pivoňka. Čtveřice pak dorazila v barvách Mílařů Domažlice, jmenovitě Filip Cenefels, David Štefek, Ondřej Váchal a Radek Veselý.

Po dlouhé době panovalo příjemné počasí přiznivé pro atletické výkony, ale pozici sportovcům ztěžoval místy nepříjemný vítr. Ten v běhu na 100 m dorostenců foukal do zad, v hodnotě až 4,2 m/s. Tam David Štefek prolétl stovku za 11,73s a obsadil čtvrté místo. Specialista na 800 metrů pak testoval rychlost ještě na 300 metrech, kde se mimo jiné blýskl skvělým časem 32,90 s reprezentant Dukly Praha Patrik Šorm. Sedmnáctiletý Štefek se svých mnohem zkušenějších soupeřů nezalekl a zaběhl slušný čas 37,33s. Tento výkon zároveň znamená osobní a oddílový rekord na této distanci. Po prvním startu v Klatovech (7. května), kde zaběhl 400 metrů za vynikajících 51,50s , potvrdil i v Sušici že je na tom rychlostně velice dobře a můžeme se těšit co předvede na jeho hlavní trati.

Zajímavé výkony přinesl i Memoriál Ladislava Nešpora na 400 m překážek. Tam se blýsknul Vít Muller z SKP Nymburk, který proběhl cílem v čase 51,34s, čímž vytvořil nejlepší dosavadní český výkon sezony. Se znatelným odstupem doběhl na čtvrtém místě Tomáš Šleis z AC Domažlice, který se o 36 setin dostal pod hranici jedné minuty. O vteřinu později finišoval v novém klubovém rekordu Mílařů Domažlice Filip Cenefels, který se potýkal s technikou přeběhu překážek.

Na nejdelší trati závodního dne, kterou byl kilometr, zahájili sezonu na dráze i Ondřej Váchal s Radkem Veselým, které v desetičlenném poli doplnil zástupce AC Domažlice Martin Pivoňka.Ten již závodil na nedělním mítinku v německém Pliezhausenu, kde si v nabité mezinárodní konkurenci lehce vylepšil osobní rekord na stávající hodnotu 2:30,26. V Sušici Pivoňka spoléhal na finiš, Váchal se chtěl přiblížit osobnímu rekordu a Veselý si vyzkoušet rychlostní připravenost na delší tratě. Závod rozběhli borci z AK Škoda Plzeň a snažili se „roztrhat“ jinak kompaktní skupinu. Po 500 metrech vystřídal na čele běžícího Bohmanna jeho kolega Beran. V náběhu do posledního kola zvýšila tempo šestice ve složení: Beran, Pivoňka, Váchal, Vích, Štěpáník a Bohmann. O útok se pokusil 350 metrů před cílem Váchal a propracoval se na druhé místo za Berana, ale poté potvrdil nejlepší finiš osmistovkař Pivoňka, který nakonec zvítězil v čase 2:32,42. Za ním se odehrával zajímavý souboj o pozice i boj s časomírou. Druhé místo dlouho držel Beran a třetí Váchal. Ale posledních sto metrů prolétl neskutečným způsobem Vích z Dukly Praha, který předčil Váchala i Berana, kterého překonal až na šachovnici. Ondřej Váchal tak obsadil čtvrté místo v čase 2:35,62, čímž zaostal o pouhou sekundu za osobním rekordem. Radek Veselý dokončil závod na devátém místě v osobním rekordu 2:42,68. Pivoňka byl spokojený s vítězstvím, Váchal se slušným vstupem do sezony a Veselý s „osobákem“ na doplňkové trati.

Velká cena Sušice tak odstartovala oficiálně hlavní sezónu dospělých a nyní již uvidíme naše závodníky na závodech družstev, krajských mistrovstvích a dalších mítincích.

 

Ondřej Váchal