Závod po Brdské stezce

02.05.2016 18:57

Hezký podvečer všem. Článek o tom jak jeden z pravidelných účastníků Roman Psůtka vyrazil závodit za hranice našeho okresu i kraje. Dnes v tištěném vydání Domažlického deníku vyšel kratší článek, tak zde plná verze :)

 

Psůtka se Solničkou bojovali na Brdské stezce

Brdy – Náročného padesátikilometrového závodu v okolí Brd se v rámci EuroCupu zúčastnil Roman Psutka z Domažlic. V tomto závodě s mezinárodní účastí se představil ještě Psůtkovo kamarád Petr Solnička z Nevolic. Start byl naplánován na šestnáctého dubna v 8:00 v Mníšku pod Brdy.

Start i cíl byl v městečku Mníšek pod Brdy na školním stadionu, kde byla zhruba dvousetmetrová atletická dráha. Nejdříve na vytrvalce čekal první okruh městem, poté je čekala pětikilometrová štace do obce s úsměvným názvem Řitka. Odtud se již stoupalo táhlým úvozem zhruba šest kilometrů na vrchol a nejvyšší bod závodu, kterým byl Stožec ( 605 m. n. m.). V jeho okolí vystupují v délce několika kilometrů nádherné mrazové sruby. Ale na kochání přírodou závodníci moc času neměli, jelikož profil trati vedl téměř celých padesát kilometrů nahoru – dolů. Běželo se většinou po zpevněných, převážně asfaltových cestách v bývalém vojenském prostoru areálu Brd i proto název závodu – Brdská stezka. Psůtku během závodu doprovázel jako psychická podpora jeho syn Jindřich, který při něm jel na kole. Nakonec ho jako vynikající motivátor dovedl k 14. místu v kategorii 50 – 59 let. Náročnou trať zvládl Psůtka za 5 hodin a 26 minut a v jeho tváři se v cíli mísila únava a spokojenost s tím, že splnil plán zaběhnout pod 5 hodin a 30 minut. V 53 letech se konečně vynikající ultramaratonec a chodec dočkal tohoto závodu a plánuje, že se představí ještě na jednom podniku, který je zařazen do seriálu EuroCup. Další závody se konají například v Rakousku, Německu či Slovinsku.

„Byl to náročný závod, jelikož se závodilo pořád nahoru – dolů. Mojí silnou stránkou v tomto závodě byla stoupání, kde jsem využil techniku z chodeckých tréninků i závodů, kde jsem si hodně pomáhal prací rukama. Horší to pak bylo v sebězích, kde přece jen ta technika nebyla na takové úrovni a z kopců jsem to tak „nepustil“ a zbytečně jsem ztrácel. Na tento závod jsem trénoval dlouhými běhy v tempu 6:10/km, které jsem praktikoval po silnici a zařadil jsem do přípravy i výběhy kopců například na Výhledy nebo výše položená místa v naší oblasti,“ přiblížil dojmy ze závodu a předchozí přípravu Psůtka.

Po povedeném výkonu na Brdské stezce se nyní chystá na Volkswagen maraton v Praze, který se koná 8. května. Vrcholem jarní části sezony pro něj je koncem května „šestihodinovka“ v Praze na Stromovce. Jeho kolega Solnička, který se chystá na podobné typy závodů, v Brdech běžel o dost pomaleji než Psůtka, jelikož byl po nemoci a tak nemohl podat úplně stoprocentní výkon. Raritkou je skutečnost, že díky tomu, že strávil na trati zhruba o hodinu déle, tak ho zastihla pravá aprílová přeháňka. Absolutním vítězem tohoto běhu se stal maďarský závodník Gábor Muhari v čase 3:13:53, což je vynikající výsledek. V mezinárodní konkurenci závodníků především ze střední Evropy se naši zástupci vůbec neztratili a předvedli hezké výkony.

 

Ondřej Váchal